Home / Ličnosti / MILO ĐUKANOVIĆ O PATRIJARHU SPC-a IRINEJU: „On je svojom izjavom abolirao Antu Pavelića i NDH, i dao komplimente…“

MILO ĐUKANOVIĆ O PATRIJARHU SPC-a IRINEJU: „On je svojom izjavom abolirao Antu Pavelića i NDH, i dao komplimente…“

. 500-godišnjem robovanju Osmanskom carstvu“

Pričajući o dešavanjima u prethodne dvije decenije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je poručio da bi, da je Crna Gora prihvatila 1997. Jugoslaviju bez alternative kao što je predlagao Momir Bulatović, ostali u zajednici sa Srbijom, a to bi vodilo daljem zaostajanju.

“Ne bismo ostvarili nezavisnost, ne bismo postali članica NATO-a i strijemili evropskim vrijednostima”, rekao je Đukanović u razgovoru za RTCG.

“Taj dvadesetogodišnji ciklus žestokog hrvanja dvije Crne Gore, one dostojanstvene, nacionalno odgovorne i proevropske i one neodgovorne i velikosrpske završen je i rezultirao je pobjedom proevropske Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je ocijenio i da dolazi do obnove medijsko-političke ofanzive iz Srbije prema Crnoj Gori, nalik “onoj iz devedesetih godina”.

Kako je rekao, za to postoje dva razloga.

“Logično je da danas, 25 godina kasnije, ne pokazujemo nesigurnost na provokacije koje dolaze sa nekih adresa koje imaju vijekovne pretenzije na crnogorsku nezavisnost. Crna Gora osjeća da je izgradila imunitet da može bez velikog problema odbiti takve atake, bilo da oni dolaze sa nekih adresa iz regiona ili iz Moskve”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, prvi razlog za to je unutrašnji politički život u Srbiji, a drugi je crnogorski.

“Prvi razlog je unutrašnji politički život u Srbiji koji je dominantno obilježen posljednjom fazom pregovora između Srbije i Kosova, gdje se se svi zajedno približavamo formalizaciji nečega što se suštinski dogodilo 1999., tokom onog zaludnog rata koji je Milošević poveo protiv međunarodne zajednice”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio i da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, kako kaže, uvažavajući realnost.

“Pokušavao sam u razgovorima i sa Tadićem i Vučićem da im kažem kako ne smatram racionalnim da vode ratove koji su neki drugi izgubili. Ono što ne razumijem je da Srbija, kroz djelovanje svoje medijske scene i dijela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi relativizovala to pitanje, ili na neki način ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova”, kaže Đukanović.

Drugi razlog je izvorno crnogorski, kazao je Đukanović i naveo da se lideri prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori uporno trude da osujete Srbe da postanu dio crnogorskih državnih institucija.

“Ja ne vidim da su Srbi na bilo koji način ugroženi i mislim da Crna Gora ima izraženi senzibilitet za pripadnika bilo koje vjere i nacije u našoj državi”, rekao je on.

Đukanović je kritikovao i nedavnu izjavu patrijarha SPC-a Irineja da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a status Srba kao u doba NDH, rekavši da je njome „abolirao Antu Pavelića i NDH i dao komplimente 500-godišnjem robovanju Osmanskom carstvu“.

Komentarišući i slučaj svjedočenja u Bariju, povodom optužbi za šverc cigareta devedesetih godina, Đukanović kaže da je svojom voljom otišao u Italiju, kako bi iskazom pomogao da se razumije da ne može biti govora o bilo kakvoj nezakonitoj radnji njega i drugih državljana Crne Gore i da se nakon toga odustalo od optužnice.

 

(SB/Nedeljnik/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)