Home / Vijesti / Svijet / SVIJET U STRAHU: Šest nuklearnih elektrana na udaru URAGANA…

SVIJET U STRAHU: Šest nuklearnih elektrana na udaru URAGANA…

Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Američki zvaničnici uvjereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbjedno, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Ovih šest nuklearki u Sjevernoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije “Ðuk Enerdži” u čijem vlasništvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Sjevernoj Karolini, najbliže mjestu gdje se predviđa da će uragan udariti.

Džef Bjard pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane “u ovom trenutku” i da pažljivo prate situaciju, prenosi CNN.

“Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo procijeniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu poslije oluje”, rekao je on.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Grad Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)