Home / Ličnosti / PROCURILI NAJŠOKANTNIJI DETALJI POBUNE PROTIV TRUMPA U BIJELOJ KUĆI: “Rekao sam vam da je budaletina, zašto uopće imamo posla s tim idiotom”!?

PROCURILI NAJŠOKANTNIJI DETALJI POBUNE PROTIV TRUMPA U BIJELOJ KUĆI: “Rekao sam vam da je budaletina, zašto uopće imamo posla s tim idiotom”!?

Woodward tako opisuje epizodu kad je osobni Trumpov odvjetnik John Dowd bio uvjeren da će predsjednik počiniti krivokletstvo ukoliko se odazove pozivu na razgovar s posebnim tužiteljem Robertom Muellerom o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore

Nova knjiga Boba Woodwarda, proslavljenog novinara Washington Posta koji je sudjelovao u razotkrivanju afere Watergate, što je dovelo do pada američkog predsjednika Richarda Nixona, otkriva neke dramatične scene koje su se događale iza kulisa vladavine Donalda Trumpa.

Knjiga ‘Strah: Trump u Bijeloj kući’, zasnovana na brojnim razgovorima s dužnosnicima, koji su svoje iskaze davali često pod zaštitom anonimnog izvora, svjedoči o atmosferi među počesto užasnutim zaposlenicima Bijele kuće u turbulentnim danima aktualnog predsjednika.

Woodward tako opisuje epizodu kad je osobni Trumpov odvjetnik John Dowd bio uvjeren da će predsjednik počiniti krivokletstvo ukoliko se odazove pozivu na razgovar s posebnim tužiteljem Robertom Muellerom o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore. Stoga je Dowd u Bijeloj kući organizirao uvježbavanje saslušanja, sve dok Trump nije izgubio živce i započeo svoju polusatnu tiradu riječima: ‘Ovo je prokleta prijevara!’

 

Budaletina

Knjiga opisuje i kako je Dowd objašnjavao Muelleru zašto je odgovarao predsjednika od svjedočenja: “Ne želim sjediti tamo i dati mu da izgleda kao idiot. Vi ćete objaviti taj transkript, jer sve uvijek procuri u javnost u Washingtonu, i onda će ekipa iz inozemstva reći: ‘Rekao sam vam da je on idiot. Rekao sam vam da je budaletina, zašto uopće imamo posla s tim idiotom?’

“Johne, razumijem”, odgovorio mu je Mueller.

Kasnije tog mjeseca Dowd je kazao Trumpu: “Nemoj svjedočiti. Ili to, ili robijaško odijelo”.

No, Trump je već odlučio: “Bit ću dosta dobar svjedok”.

“Vi niste dobar svjedok. Gospodine predsjedniče, bojim se da vam ne mogu pomoći”, kazao je Dowd, koji je sljedećeg jutra dao ostavku.

Knjiga se pretežito bavi skrovitim makinacijama užeg kruga ljudi oko Trumpa koji su pokušavali kontrolirati njegovu impulzivnost i spriječiti katastrofe, i to ne samo one koje se tiču ugleda predsjednika, već i sudbine zemlje.

 

Zavjera najbližih suradnika

Woodward tako u svojoj knjizi opisuje “upravni puč” u kojem su sudjelovali Trumpovi pomoćnici, koji su čak uklanjali službene dokumente s predsjednikova stola da ih on ne može potpisati.

Primjerice, sada već bivši glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn pokušao je obuzdati Trumpov nacionalizam u pogledu trgovine, pa je, kako piše Woodward, ukrao pismo s Trumpova stola koje je predsjednik namjeravao potpisati i time formalno povući SAD iz trgovinskog sporazuma s Južnom Korejom. Cohn je kasnije jednom suradniku kazao da je uklonio to pismo da zaštiti nacionalnu sigurnost te da Trump nije ni opazio nestanak pisma.

Slično se dogodilo i kad je Trump krenuo povući SAD iz NAFTA-e (North American Free Trade Agreement, Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini). Naredio je svom savjetniku Porteru da pripremi pismo, ali savjetnici su se zabrinuli da bi takav potez mogao pokrenuti gospodarsku i vanjskopolitičku krizu. Porter je pitao Cohna što da učini, a ovaj mu je kazao: “Ja to mogu zaustaviti. Jednostavno ću uzeti papir s njegovog stola.”

Trumpovi izljevi bijesa i prkošenje bili su težak zalogaj za članove kabineta, ali su se naučili diskretno rješavati predsjednikove ispade. Primjerice, tradicionalisti u Trumpovoj administraciji – kao što su ministar obrane James Mattis i Gary Cohn – sklopili su tajni pakt da spriječe sve ono što su smatrali opasnim potezima.

“Osjećaj je bio kao da neprestano hodamo po rubu litice”, kazao je Porter. Kad je sirijski predsjednik Bašar al-Asadpokrenuo kemijski napad na civile u travnju 2017., Trump je nazvao Mattisa i kazao mu da želi ubiti diktatora. “Idemo ga je*eno ubiti! Idemo unutra, idemo ih sve pobiti”, kazao je Trump, kako navodi Woodward u svojoj novoj knjizi.

‘On je skrenuo’

Mattis je kazao predsjedniku da se odmah baca na to. Kad je poklopio telefon, rekao je svom pomoćniku: “Nećemo napraviti ništa od toga. Bit ćemo znatno odmjereniji”. Tako je tim zadužen za nacionalnu sigurnost isplanirao znatno konvencionalnije zračne udare, koje je Trump na koncu potpisao.

Woodward u knjizi bilježi mnoštvo slučajeva u kojima je Trumpov tim zadužen za pitanja nacionalne sigurnosti bio zgranut predsjednikovim nemarom i neznanjem spram međunarodnih pitanja, te prijezirom koji pokazuje prema uravnoteženim gledištima vojnih i obavještajnih dužnosnika.

Na sastanku 19. siječnja Trumpa je zasmetalo zašto SAD ima vojsku na Korejskom poluotoku, uključujući posebnu obavještajnu operaciju koja omogućava SAD-u da u 7 sekundi detektira lansiranje projektila iz Sjeverne Koreje. Trump je pitao okupljene zašto američka vlada uopće troši resurse u toj regiji. “Činimo to da spriječimo 3. svjetski rat”, odgovorio mu je ministar obrane Mattis. Nakon što je Trump otišao sa sastanka, Mattis je bio izvan sebe i kazao je bliskim suradnicima da se predsjednik ponaša i razmišlja kao da ide u peti razred.

“Ministri obrane nemaju uvijek priliku birati za kojeg će predsjednika raditi”, rekao je Mattis prijateljima jednom prilikom, objašnjavajući Trumpove navade da skrene na teme kao što su imigracija i mediji.

Trump je u knjizi opisan kao neuravnotežena osoba bez doticaja s administrativnim običajima, sklon napadati i vrijeđati visokopozicionirane članove osoblja. Šef kabineta John F. Kelly često je gubio živce i kazao je kolegama kako je smatrao predsjednika “poremećenim”. Na jednom sastanku Kelly je kazao o Trumpu: “On je idiot. Besmisleno je pokušati ga uvjeravati u bilo što. On je skrenuo. Mi smo u Ludogradu. Ne znam uopće zašto je bilo tko od nas ovdje. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao.”

 

(SB / JL/PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)