Home / Ličnosti / Očitala mu lekciju: Merkel je OVIM POTEZOM jasno pokazala zašto joj HRVATSKI PREMIJER nije ni do koljena!

Očitala mu lekciju: Merkel je OVIM POTEZOM jasno pokazala zašto joj HRVATSKI PREMIJER nije ni do koljena!

Današnja zajednička press konferencija njemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni dvadeset minuta.

Kako javlja Index.hr većina tog vremena bila je posvećena sipanju floskula o trajnom prijateljstvu i dobroj suradnji dviju država koja će se još poboljšati, no u jednom trenutku se dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veće važnosti od svega ostaloga što je u Kanzleramtu bilo izrečeno.

Jedan je njemački novinar Merkel pitao da komentira događanja u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu, u kojem već nekoliko dana divljaju neonacisti, a pokrajinska se policija pokazala nesposobnom da im se suprotstavi. U međuvremenu je reagirao i savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, obećavši da će savezna policija pomoći lokalnoj kako bi uspostavila red i mir na ulicama.

Merkel je na pitanje novinara između ostaloga odgovorila i sljedeće: ”U pravnoj državi nikako nema mjesta ovakvim nasilnim akcijama i ovakvom širenju i raspirivanju mržnje, niti progonu ljudi na cestama. To nema veze s našom pravom državom, to želim još jednom naglasiti iako je to i jučer poručeno iz vlade. Ni na jednom mjestu niti na jednoj ulici ne smije biti takvih incidenata”.

Ukratko, Merkel je oštro osudila neonacističko divljanje i jasno rekla da je ono u Njemačkoj neprihvatljivo te da će se državna sila tome najoštrije suprotstaviti.

Naime, za razliku od Merkel i njene vlade, koja se jasno i oštro suprotstavlja desničarskom ekstremizmu i divljanju, od Plenkovića se takva jasna osuda nikad ne može čuti.

Naime za razliku od Merkelobe koja Primjerice nije počela sa pričama o ”osudi svih totalitarizama”, nego je jasno adresirala svoje izjave Plenković u vezi sa svim što se događa u hrvatskom društvu govori samo općenite fraze osude i to većinom kada ga novinari prikliješte pitanjima pa to mora komentirati.

Dapače, Merkel je u nedjelju za njemačku javnu televiziju ARD dala velik intervju u kojem je, ”branila slobodu tiska, nezavisnost sudova, zaštitu manjina i klime te budućnost mirovina”.

Stoga bi, kako piše Index, najavljenu bližu suradnju Njemačke i Hrvatske trebalo iskoristiti i za to da Plenković nauči kako se javno i odlučno brane demokracija, sloboda i pravna država kada si na najvišoj poziciji izvršne vlasti u nekoj državi.

(index/novi.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)