Home / EU / Predsjednik Austrije: „Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku“

Predsjednik Austrije: „Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku“

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da je jedan od fokusa Austrije, tokom predsjedavanja EU, upravo dijalog Beograda i Prištine.

On je dodao da je uvjeren da treba iskoristiti pozitivan trend i mogućnosti koje se upravo sada pružaju.

„Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku“, kazao je Van der Belen, govoreći o debati u okviru Evropskog foruma u Alpbahu, u kojoj su učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači. 

Van der Belen nije precizirao na šta je tačno mislio, dok od predsjednika SNS-a nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Umjesto toga zamajava nas populizmom i navodnim „oštrim odgovorima“ britanskom ambasadoru, dok ni jednu jedinu riječ o tome šta je pričao, šta je obećavao i šta je dogovarao sa našom zemljom nije rekao.

Van der Belen je naglasio da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važan prioritet spoljne politike njegove zemlje, posebno za vrijeme aktuelnog predsjedavanja EU, te da ne očekuje da bi moglo doći do problema kada se jednom bude glasalo u austrijskom parlamentu o prijemu Srbije u Uniju.

„Jasno je, međutim, da još postoji puno posla koji naši prijatelji iz regiona moraju da obave, ali isto tako i EU ima svoj dio posla. Trenutno imamo pozitivan trenutak, posebno imajući u vidu rješenja spora oko imena sa Makedonijom. Treba da iskoristimo taj trenutak i uradimo što više pre nego što dođe do promjene“, ukazao je on na konferenciji za štampu povodom održavanja Evropskog foruma Alpbah na kojem je učestvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kazao je da postoji kratak vremenski period, jer predstoje izbori za Evropski parlament.

Van der Belen je ukazao da se svi slažu da bilateralna pitanja ne treba da se unose u EU, i da sva otvorena pitanja treba da se riješe bilateralno, prije članstva.

Upitan da li očekuje, kada dođe trenutak proširenja, protivljenje građana u Austriji, Van der Belen je podsetio da je u austrijskom parlamentu, kada se radilo u Hrvatskoj, jednoglasno doneta odluka o prijemu te zemlje u članstvo EU.

Uzmite Srbiju kao primer, čak i Slobodarska partija Austrije (FPO) ima pozitivan stav prema članstvu te zemlje u EU. U Beču živi najveća srpska zajednica, tako da ne vidim što bi neko imao bilo kakve predrasused u vezi prijema Srbij u EU. Ja sam veoam optimističan da nećemo imati problem u austrijskom parlamentu sa prihvatanjem proširenja EU“; poručio je on.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je dobro čuti da se radi na bilateralnom rešenju, koje ne bi imalo efekta na druga pitanja u regionu, niti korišćena kao „paus papir“, već specijalno rešenje koje bi pokrilo potrebe obe strane.

„Vučić je uvek pesimista, što je dobro jer onda, kada imamo pozitivan događaj, mimo očekivanja, bivamo iznenađeni“, rekao je on.

Han je rekao da EU snažno podržava proces proširenja.

„EU je počela da razume da su naš posao i odgovornost da se brinemo o evropskim zemljama da ne prepuštamo trećima u svetu da rešavaju probleme na našem kontinentu. To je počelo da se isplati“, konstatovao je on.

Kazao je da je od prdstavljanja strategije EK za proširenje ostvaren veliki napredak u regionu, što dokazuje šta je sve moguće ako postoji jasna evropska perspektiva i ako su uslovi jasni.

I on je istakao da EU ne može da prihvata nove članice dok ne reše bilateralne konflikte, te podvukao da postignuti dogovori moraju biti poštovani.

Han je podvukao da je ceo proces evropskih integracija „regata, a ne konvoj“, i da je zasnovan na pojedinačnim zaslugama, a da zemlje članice EU ne treba da u novi članicama vide teret, već dodatnu vrednost.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je neophodno podržati dijalog u cilju postizanja dogovora, ali i da se poštuje postignuti dogovor, kada ga bude.

Ako se postigne dogovor pred regionom je svetla budućnost. Znam koliko je to teško, ali vidim privrženost kod Vučića i Tačija da pronađu održivo rešenje“, kazao je on.

(Izvor: b92, gerila.rs)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)