Home / Vijesti / BiH / Zašto Dodik strahuje od USAID-ove pomoći borbi protiv kriminala

Zašto Dodik strahuje od USAID-ove pomoći borbi protiv kriminala

Lider RS-a i SNSD-a Milorad Dodik prije nekoliko dana na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavio je da sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a u vezi s borbom protiv kriminala i korupcije ima skrivene i koruptivne namjere.

Vijeće ministara BiH je optužio da je uspostavilo novu praksu kojom prihvata implementaciju osam miliona dolara posredstvom nevladinih organizacija, bez saglasnosti entiteta.

– To je urušavanje ustavnog poretka, što se nije moglo do sada dešavati – kazao je, između ostalog, predsjednik manjeg bh. entiteta.

Obrušio se i na USAID, za koji je rekao da s namjerom da se direktno miješa u unutrašnji život u RS-u i BiH, “a na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj ambasadi, ide za tim da se izbjegnu svi organi i da se ta sredstva dodjeljuju, pod navodnim plaštom borbe protiv kriminala i korupcije, institucijama i organima koji su prikriveni, gdje nema transparentnosti i nikakvog javnog uvida”.

– To govori o miješanju u unutrašnje stvari, bez obzira na to što se pribavila formalna saglasnost Vijeća ministara BiH – rekao je Dodik.

Njegovi ovakvi stavovi naišli su na žustre reakcije u opoziciji, ali i među analitičarima, koji ocjenjuju da je riječ o očajnim potezima prouzrokovanim strahom od izbornog poraza.

Politička analitičarka Ivana Marić u razgovoru za Vijesti.ba ističe da predsjednik RS-a i SNSD-a nikad nije bio očajan kao pred ove izbore, te svjestan da sve više gubi podršku građana RS-a, izvlači i zadnje adute iz rukava.

– Za izbornu pobjedu neće mu pomoći čak ni to što se glasački listići printaju u Laktašima, kao ni to što je CIK posmatrače iz drugih stranaka o početku printanja listića obavijestio tek naredni dan – navodi Marić.

Ocjenjuje žalosnim što SNSD nakon toliko godina u vlasti “nema rezultate kojima bi pridobijali birače, pa im je preostalo zastrašivanje i uvjeravanje birača kako ih samo Dodik može spasiti od imaginarnih neprijatelja”.

– Ovaj put ‘opasni neprijatelj’ je američki USAID, koji je potpisao sporazum s Vijećem ministara BiH. Dodikov strah je razumljiv iz nekoliko razloga. Nije tajna da je Dodik na vlast došao upravo uz podršku međunarodne zajednice, tako da se sada boji da bi netko drugi na isti način mogao i njega smijeniti – mišljenja je Marić.

Međutim, navodi kako je čudno da se Dodik boji američke politike prema BiH, pošto je upravo on javnost uvjeravao da su on i RS žrtve ‘odlazeće američke administracije’, te da će dolaskom nove administracije sve to da se promijeni.

Naša sagovornica pojašnjava kako je drugi razlog za Dodikovo negodovanje to što USAID finansira implementaciju mnogih projekata korisnih za građane BiH.

– Kada neko smatra da 40 britanskih vojnika može ugroziti opstanak RS-a, logično je da će opasnost vidjeti i u nekoliko miliona pomoći koja se dijeli van njegove kontrole – istakla je Marić.

Dodikov strah ocjenjuje potpuno opravdanim, jer “kada građani budu mogli pristojno živjeti, moći će birati one političare koji im umjesto straha nude ekonomski napredak”.

– U svemu ovome je neobično vidjeti Dodika kako se bori protiv urušavanja ustavnog poretka BiH, bez obzira na njegove stvarne motive – dodaje Marić.

Potcrtava kako je dirljiva i Dodikova borba za fiskalni sistem, te za transparentni rad i utrošak USAID-ovih sredstava.

– Kamo sreće da se novac bh. građana troši transparentno i da se netko i o tome brine. Čega se to Dodik, ustvari, boji? Da li se Dodik boji da će pojedini mediji i nevladine organizacije uz pomoć USAID-ovog novca početi pisati istinu bez straha od odmazde? Da li se boji da bi se netko napokon mogao početi ozbiljno baviti borbom protiv korupcije? Čega se Dodik boji ako sve radi po pravilima i ako su on i njegovi saveznici za tolike godine na vlasti ostvarili zavidne rezultate i popravili ekonomski položaj građana? Ako! Dodik se čak hvali time da su “nevladine organizacije koje oni biraju, isključivi konzumenti tog novca. To znači da moraju da rade po njihovim pravilima” – poručuje Marić.

Ističe kako je pravu reakciju na ovaj Dodikov napad straha imao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji mu je bez korištenja teških riječi poručio da je ovo isključiva nadležnost BiH i da nemaju obavezu da za mišljenje pitaju niže nivoe vlasti, jer RS jeste niži nivo vlasti BiH.

Član Glavnog odbora PDP-a Tihomir Gligorić smatra da Dodik sve vrijeme pokušava da izazove nestabilnost, te da je svoju funkciju očito podredio stvaranju konfliktne atmosfere u RS-u, ali i u BiH.

– Mislim da on mnogo griješi u dijeljenju lekcija, presuđivanju i učenju ljudi na bilo kojem nivou vlasti kako da rade, i da je jedino on upravu. To u prirodi i u društvenim odnosima nikad nije moguće – govori Gligorić za Vijesti.ba.

U retorici aktuelnog predsjednika RS-a vidi pritisak, silu, prijetnju…

– On će svoju političku karijeru izvjesno završiti na gubitnički način, jer niko u svijetu ne može sebi da dozvoli takvu vrstu odnosa i komunikacija u diplomatskim krugovima i na državnom nivou – naglašava Gligorić.

Prema njegovim riječima, Dodik sve vrijeme u RS-u stvara klimu na bazi pogrešnih i lažnih konstrukcija, želeći na taj način prikazati kako je RS ugrožena, “što bi u prevodu značilo da je ustvari ugrožena gubitnička politika jednog odlazećeg predsjednika”.

– On je do sada bezbroj puta, to više ni statistika ne može upratiti, nekoga optužio, bez obzira na to da li se radi o opoziciji ili institucijama – poručuje Gligorić.

Ističe kako je nedopustivo takvo Dodikovo ponašanje – da iznosi optužbe na račun svih bez ikakve odgovornosti za javno izrečenu riječ.

– To ne postoji nigdje u svijetu, osim u nekim diktatorskim zemljama, a on je ustvari i krenuo tim putem – dodaje Gligorić.

Potpredsjednica SDS-a i šefica Kluba poslanika ove stranke u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević poručuje kako Dodik dobro zna da birači u RS-u ne gledaju naklono na Amerikance, da su im mnogo bliži i draži Rusi, i onda pravi predstave.

– U svemu tom djeluje kao da se posvađao sam sa sobom i da se više ne može usaglasiti čak ni sa premijerkom Željkom Cvijanović. Do juče su nas premijerka Cvijanović i Dodikovi mediji ubjeđivali da je ona postigla vrhunski uspjeh u Vašingtonu, te da odnosi američke administracije i Vlade RS nikada nisu bili bolji. Prekjuče su ti isti mediji najavili brisanje imena Milorada Dodika sa američke crne liste, a onda su nam juče Amerikanci postali ponovo neprijatelji. U SNSD-u treba da se dogovore je li važi ono što su pričali u ponedeljak ili ono što su rekli u utorak – dodaje Pandurević.

Napominje kako ostaje poražavajuća činjenica da su tim čas zlim, čas dobrim Amerikancima obećali Elektroprivredu za skidanje sankcija Dodiku.

– Dodik iza kojeg ostaju tri uništene banke, javna preduzeća u kolapsu, horor od zdravstvenog sistema, da ne bi pričao o problemima koje nije uspio riješiti za 12 godina, baci udicu a razni se pohvataju. Dodik i SNSD se boje izbora, a glasa Banjalučana najviše, i ovim izmišljotinama nastoje birače da zadrže u stanovima kako bi izlaznost nezadovoljnih bila što manja – zaključuje Pandurević u intervjuu za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)