Home / Vijesti / BiH / Pred Sudom BiH počeo proces za „živu lomaču” u Višegradu, Šušnjar negira krivicu

Pred Sudom BiH počeo proces za „živu lomaču” u Višegradu, Šušnjar negira krivicu

Pred Sudom BiH je danas počeo proces protiv Radomira Šušnjara, optuženog za zločin u Višegradu poznat kao „živa lomača”. Državni tužilac je pročitao optužnicu, iznio uvodnu riječ i najavio da će krivicu optuženog dokazivati iskazima 17 svjedoka.

U Pionirskoj ulici u Višegradu su 14. juna 1992. godine u kući Adema Omeragića je zapaljeno više od 50 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima i beba stara dva dana.

U Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju ovaj zločin je opisan kao „vjerovatno najstrašnija i najveća pojedinačna povreda humanosti u ratu”.

Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog Šušnjara dokazivati kroz svjedoke zločina, a koji su o tome već svjedočili pred Tribunalom u Hagu.

Šušnjar je, navodi se u optužnici, bio u grupi koju je predvodio Milan Lukić, koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ubistava oko 130 žena, djece i muškaraca u Višegradu, uključujući i spaljivanje civila u Pionirskoj ulici.

Prije nego će civili biti odvedeni u kuću Omeragića, oni su drugoj kući opljačkani, gdje je ih je, kako se navodi u optužnici, Šušnjar pretresao „kako bi se uvjerio da nemaju nešto skriveno”.

Po naređenju su zatim civili prebačeni u Omeragićevu kuću, a Šušnjar je ugurao posljednjeg civila i zaključao vrata, stoji u optužnici.

Potom je Milan Lukić je ubacio zapaljenu eksplozivnu napravu, a Šušnjar je ubacio bombu, nakon čega je paravojna grupa Bijeli orlovi prevođena Milanom Lukićem počela pucati iz naoružanja.

Na pitanje Sudskog vijeća da li je razumio optužnicu, Šušnjar je odgovorio: „Jesam razumio, ali ja nisam taj.”

Tijela ubijenih nikada nisu pronađena. Nekoliko civila je uspjelo preživjeti ovaj zločin. Jedna žena je o „živoj lomači” svjedočila u Hagu.

„Plamen je lizao po plafonu, vatra je zahvatila i odjeću, ljudi su plakali i vrištali”, ispričala je svjedokinja koja se uspjela izvući iz kuće.

Pored Milana Lukića, pred Tribunalom u Hagu zbog spaljivanja civila u Pionirskoj ulici, procesuiran je njegov rođak Sredoje Lukić, koji je osuđen na 27 godina zatvora.

„Sredoje Lukić je bitno pridonio lišavanju života 53 osobe zaključane u kući u Pionirskoj ulici”, obrazloženo je u presudi.

U obrazloženju presude Milanu i Sredoju Lukiću za zločin u Pionirskoj ulici, u presudi je navedeno da u historiji ljudske nečovječnosti koja je već isuviše duga, žalosna i ogavna, požaru u Pionirskoj ulici i Bikavcu zauzimaju istaknuto mjesto.

„Na kraju dvadesetog vijeka, obilježenog ratom i krvoprolićem kolosalnih razmjera, ovi užasavajući događaji ističu se po gnusnosti spaljivanja, po očiglednom predumišljaju i proračunatosti koji ih definišu, po tome kako su žrtve iz čiste bezdušnosti i surovosti sprovedene, zatvorene i zaključane u te dvije kuće da bi se našle potpuno bespomoćne u paklu koji je onda nastao, po stepenu boli i patnje koje su žrtve trpele dok su žive gorele”, stoji u obrazloženju presude.

Za zločin u Pionirskoj ulici u Hagu je suđeno Mitru Vasiljeviću, ali je oslobođen. Proglašen je ubistva petorice muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz Višegrada i osuđen je na 15 godina zatvora.

Do suđenja Šušnjaru pred Sudom Bosne i Hercegovine dolazi nakon njegovog izručenja iz Francuske u junu 2018. godine. Po izručenju određen mu je dvogodišnji pritvor.

(Vijesti.ba / VOA)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)