Home / Vijesti / BiH / Kako se daju tenderi u Mostaru, zašto ne rade kolektori i gdje su pare

Kako se daju tenderi u Mostaru, zašto ne rade kolektori i gdje su pare

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Edin Zagorčić zatražio je danas od federalne, kantonalne i gradske vlasti imenovanje Komisije koja bi utvrdila činjenično stanje po pitanju izgradnje i puštanja u rad kolektora u gradu na Neretvi. SDP je tako odlučio zbog opravdane sumnje u način trošenja novca, ispravnost gradnje i transparentnost u procesima ugovaranja. Zatraženo je i da se prezentuje da li je projektom predviđeno spajanje stare jezgre Mostara na kolektorsku mrežu i ako nije – odgovor na pitanje “zbog čega“?

Naveo  je da je projektom predviđen utrošak od 19 miliona eura, a da su do danas utrošena 64 miliona, odnosno da su tokom realizacije nadzor vršile američka i grčka, a danas austrijska firma na čijem čelu su ljudi našeg porijekla. Neodgovorno je za tako veliki projekat davati garanciju na izvođene od devet mjeseci.

– Vrijeme završetka projekta do danas nije poznato. Kolektori nisu pušteni u rad, iako je početak najavljen još za mart. Danas imamo fekalije, rupe i nesnošljiv smrad koji su posljedica improvizatorskog odnosa. Priča ide u nepoznatom smjeru na način je sporazumom primljen određeni broj radnika u svrhu privremenog puštanja dijela kolektora u okviru Vodovoda, a na trošak Gradske uprave, podsjetio je Zagorčić.

Predsjednik kantonalne organizacije Zoran Mikulić imao je mnogo zamjerki na rad Gradske uprave.

– Švedska je u projekat kolektora uložila već 16 miliona maraka, a njihovo nepuštanje u pogon jako frustrirajuće je i za Mostarce i naravno za švedske porezne obveznike.   Jasno nam je da stranački profilirano tužilaštvo ponovo neće reagirati. Važno je da plata od 4000 KM redovno ide, kazao je Mikulić.

Upitao je i da li su rupe i bezdani poput one na Bulevaru trajno rješenje za Mostarce ili uspjeh tenderskih pobjednika.

– Do kada će se više vršiti urbicid izdavanjem sumnjivih urbanističkih suglasnosti za simboličnu novčanu nagradu ili pak bogatiju stambenu refundaciju u vidu viška stanova, iako ni Regulacionim ni Urbanističkim planom takvi objekti nisu predviđeni? Kada će položiti račune za utrošena sredstva i nikad dovršene kolektore? Kada će upoznati javnost s činjenicama kome ste i po kojem kriteriju dodijelili tendere? Kada će pustiti u rad kolektore? Koliko su zadužili buduće generacije? Gdje su planirali nove rupe na cestama, jer stare mogu biti mirne? Dokad ćemo morati da živimo ono po sjećanju? Kada će konačno završiti obdukciju koju vrše nad ovim gradom od kojeg su stvorili grad s hormonalnim poremećajem? Dokad će kantonalno tužilaštvo okretati glavu od evidentnog kriminala i netransparentog trošenja novaca?  Dokad će nadležni inspekcijski organi više misliti na to ko će ih ujutro počastiti burekom, a na eklatantne primjere zloupotrebe javnih resursa, sigurnosti građana, devastiranja grada i ulica samo slijegati ramenima, upitao je Mikulić.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)