Home / Vijesti / BiH / SBB predlaže da se “Makronov zakon” hitno usvoji i u BiH

SBB predlaže da se “Makronov zakon” hitno usvoji i u BiH

Povodom vijesti iz Francuske da je u toj zemlji počelo usvajanje zakona protiv nepotizma, odnosno toga da političari svoje rođake mogu postavljati na državne pozicije i da takvo ponašanje može biti sankcionirano i sa tri godine zatvora, SBB smatra da isti zakon treba hitno implementirati i u Bosni i Hercegovini.

Narod je umoran od toga da najbliži rođaci mogu biti državni premijer, entitetski ministar policije, državni tužilac i da ista porodica može imati više od dvadeset vrlo važnih funkcija u zakonodavnoj, izvršnoj vlasti ili pravosuđu.

Još su gori primjeri kada predsjednik države, odnosno član Predsjedništva BiH, preko svoje stranke, imenuje svoju suprugu za direktoricu najveće zdravstvene institucije u BiH, samo su dio slagalice u kojoj pet familija pojedinačno  raspoređuje i po nekoliko stotina svojih bliskih i daljnih rođaka na državni budžet i stvara paralelne centre moći koji isključuje društvo jednake šanse.

Predsjednik SBB-a zadužio je Pravni savjet ove stranke i poznatog eksperta Damira Arnauta da hitno pristupe izradi nacrta ovog zakona, koji će postati dio izborne platforme SBB-a.

 

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)