Home / Vijesti / BiH / Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH ukida i sve nargila barove…

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH ukida i sve nargila barove…

Već godinama gledamo kako vladajuće strukture u našoj državi nemaju sluha za svoje građane i kako svoje odluke donose na osnovu vlastitih interesa. Posljednji primjer je svrstavanje vodene lule / nargile kao nikotinskog proizvoda i izjednačavanje sa cigaretama.

Na posljednoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i desilo se upravo to čega smo se bojali, pored brojnih pisama namjere, pokušaja da se nađe zajednički pravac, dokaza koji nepobitno ukazuju na suprotno od onog što je u Prijedlogu Zakona navedeno, sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, na kojem nam je obećano da će se Zakon uskladiti na način da niko ne bude oštećen, te nizom drugih aktivnosti, dovedeni smo u situaciju da nijedan naš prijedlog, niti primjedba nije razmatrana niti uvrštena u Prijedlog Zakona.

Ispred Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule tokom kampanje da se nargile izjednače sa cigaretama te jednim, jedinstvenim, zakonom zabrane, se nismo borili podmićivanjem državnih službenika, niti prljavom kampanjom ispunjenom lažima, nego samo činjenicama i podacima, a one kažu sljedeće:

– Nargila barovi u BiH trenutno zapošljavaju veliki broj ljudi različitih profesija, koji donose svaki mjesec platu svojim porodicama i uplate po osnovu socijalnih i zdravstvenih doprinosa državi.

– Vodena lula / nargila nije nikotinski proizvod i kao takav ne može biti dio prijedloga Zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda.

Već godinama radimo pod posebnom prismotrom inspekcija državnih, federalnih, kantonalnih i općinskih nivoa, koje dolaze samo sa interesom da se pronađu ikakvi razlozi da se zatvore nargila barovi, i bez obzira na sve, nastavljamo sa svojim radom unutar postojećih zakonskih okvira, tražeći ne podršku države, već samo priliku da radimo i zaradimo.

Država treba da promoviše i podržava ekonomiju, ne sistematski je uništava. Sa donošenjem Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, dovodi se do ukidanja svih nargila barova u FBiH, te uništavanja velikog broja radnih mjesta, što će dovesti do dugoročnih posljedica po ekonomiju, odlazak mladih i produbljavanjem nepovjerenja koje već postoji od strane građana prema vlasti.

Odluka o svrstavanju nargile – vodene lule u nikotinske proizvode donesena je ne u interesu građana, nego uskih interesnih sfera, kojima je plaćeno od strane onih kojima je stalo da pokupe jeftine političke bodove u jeku, sad već, konstantne predizborne kampanje koja se vodi non stop u BiH, bez obzira koja je godina.

Udruženje je spremno da djeluje zajedno sa državom, da se uredi naša djelatnost, unutar podzakonskih akata, te u skladu sa istim, podržava: uvođenje rigoroznih kazni za objekte i odgovorna lica koji omogućavaju konzumiranje nargile – vodene lule maloljetnim licima, uvođenje posebne atestirane ventilacije u nargila barove, formiranje registra uvoznika, vrsta, firmi i proizvođača smjese za nargilu koje će rezultirati uređenijem tržištu, uvođenje posebne metodologije za kontrolu rada I poslovanja nargila barova, dodatno poboljšavanje sanitarnih uslova uvođenjem posebne vrste sanitarnog minimum, te uvođenje obaveze plaćanja godišnje licence – takse i time napraviti dodatni priliv novčanih sredstava u budžet FBiH koja bi mogla biti kanalisana ka uređenju ove djelatnosti I trenutnog stanja na tržištu.

Sami sebe finansiramo, i od državnih vlasti ne želimo nikakve poticaje niti sadaku, nego samo priliku da sami radimo i zarađujemo. Ovdje su bitna radna mjesta, te želimo da se, ukoliko se ukaže potreba, o nargilama posebno raspravlja, a ne mješajući sa cigaretama, donoseći zakon koji reguliše oblast za koju nije niti napisan, niti treba da bude primjenjen.

Uvjereni smo da zajedno možemo iznaći rješenja koja neće rezultirati porastom broja nezaposlenih, posebno među mladim osobama kao ni dodatno otežati poslovanje djelatnosti koju mi zastupamo, što je neminovnost ukoliko se Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje usvoji u postojećem obliku.

Kao što vidite iz gore navedenog, apsolutno smo spremni za bilo koji modalitet koji bi rezultirao uređenijem tržištu i regulisanju ove oblasti, a ni u kom slučaju zabrane, jer bi jedini rezultat toga bio zatvaranje naših objekata, navodi se u saopćenju Udruženja vlasnika Nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule.

Tuzlanski.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)