Home / Ličnosti / SRPSKI BORAC S KOSOVA RAZNIO SE BOMBOM: Pred smrt uzviknuo: E, Putine, majku ti j…, je l’ si sad zadovoljan?

SRPSKI BORAC S KOSOVA RAZNIO SE BOMBOM: Pred smrt uzviknuo: E, Putine, majku ti j…, je l’ si sad zadovoljan?

Nekako sam ga savladao i položio na zemlju gdje sam mu stegao ranu kaišem da zaustavim krvarenje, kada je kazao “E, Putine, majku ti j…, jel si sad zadovoljan?” – ispričao je Draganov komšija koji je prvi došao da mu pomogne i pokuša da mu spasi život.

Dragan Preradović (39) izgubio je život danas popodne u beogradskom prigradskom naselju Sremčica kada je u njegovim rukama eksplodirala ručna bomba. Iz policije su potvrdili da je “kašikaru” aktivirao Dragan i na taj način izvršio samoubistvo.

Kako su za Kurir ispričale komšije nesrećnog Dragana, snažna detonacija ih je trgla oko 16.30 sati, a onda su ubrzo shvatili da se pred njima odigrava prava drama i borba za život.

– Istrčao sam bos na ulicu i ušao u komšijsko dvorište gde sam ispred kuće zatekao Dragana sa raznetom desnom rukom. Jedva je hodao i teturao se, pa sam mu prišao da mu pomognem, a on mi je rekao “Pusti me”. Nekako sam ga savladao i položio na zemlju gdje sam mu stegao ranu kaišem da zaustavim krvarenje, kada je kazao “E, Putine, majku ti j…, jel si sad zadovoljan?” – ispričao je Draganov komšija koji je prvi došao da mu pomogne i pokuša da mu spasi život.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆSusjedi su odmah pozvali Hitnu pomoć, ali Draganu nije bilo spasa, preminuo je prije dolaska ljekarske ekipe.

– Bio je dobar i umjeren, prijatnog izgleda, nikada nije pravio probleme. Uvijek je bio dobar prema nama i ljubazno se javljao, ne znam da li su oni u kući imali neke probleme, pa ga je to navelo da digne ruku na sebe. Međutim, znam da je bio na Košarama, kao mlad vojnik je bio tamo tokom rata i preživio je pakao. To je ostavilo značajne posljedice na njega, jer kada se vratio sa Košara on je bio uništena ličnost. On nije bio agresivan, bio je tih i miran i radio je, ali više to nije bio taj čovjek. On se ubrzo poslije povratka sa Košara i razveo, a iza sebe je ostavio nekadašnju suprugu i kćerku. Inače, u porodičnoj kući je živio sa majkom, ocem i sestrom, a brat mu je u Beogradu. Dragan je živio na spratu, cijele noći je kod njega gorilo svjetlo, ko zna šta se u njegoj glavi dešavalo. Mnogo mi je žao što je doživeo takvu sudbinu – zaključio je sagovornik Kurira.

Inače, bitka za Košare ((karaula u blizini Prizrena na granici Kosova i Albanije)  jedna je od ratnih tragedija o kojoj se u Srbiji posljednjih godina uglavnom govori kao o herojskoj epopeji mladih vojnika koji su branili granicu i spriječili ulazak pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Albanije na teritoriju Kosova u vrijeme NATO bombardovanja.

Kako se procjenjuje na obje strane stradalo je na desetine boraca.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma, kojim je i okončano tromjesečno bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, povukla sa Košara.

Košare su još jedno mjesto na ratnoj mapi bivše Jugoslavije o kome postoje dvije istine. Dok se u Srbiji snimaju filmovi, imenuju ulice i dižu spomenici “herojima sa Košara”, svakog 9. aprila Albanci proslavljaju “pad Košara” kao svoju najveću vojnu “pobjedu”, a na groblju podno karaule i kraj spomenika palim borcima OVK-a, okupljaju se porodice poginulih i najviši zvaničnici kosovskih vlasti.

Kurir/SB/PD.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)