Home / Vijesti / BiH / BiH ministar: “Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posljedice”

BiH ministar: “Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posljedice”

EUROPSKA komisija odbila je financirati uspostavu centra za smještaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini jer smatra kako je ta lokacija suviše blizu granice s Hrvatskom odnosno Unijom pa strahuje kako bi to mogao biti poticaj migrantima da nastave put ka zapadnim državama EU-a, upozorio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Nakon redovitog tjednog sastanka operativnog stožera za praćenje problema ilegalnih migracija Mektić je novinarima u Sarajevu kazao kako je takva informacija stigla tijekom dana iz delegacije EU-a u BiH a istodobno je ocijenio kako bi u pozadini takve odluke mogla biti nakana da se migrante smjesti dublje unutar teritorija BiH i tamo ih se trajno zadrži kako ne bi nastavili put ka drugim državama-članicama Unije.

“Neće se praviti izbjeglički kampovi u BiH. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posljedice”, kazao je Mektić dodajući kako se ne može dopustiti uspostava izbjegličkih kampova u kojima bi migranti ostali “zaglavljeni” u BiH. “To bi bilo pogubno za BiH”, upozorio je Mektić.

Ne vidi zašto je problem blizina hrvatske granice

Kazao je kako ne vidi logiku u tvrdnji da je problem u blizini Velike Kladuše hrvatskoj granici. Podsjetio je kako u Srbiji u Šidu postoji centar gdje su bile tisuće migranata a to je tek nekoliko stotina metara od granice s Hrvatskom. Pojasnio je kako su vlasti donijele jasne odluka da će izbjeglički centri u BiH bit će samo u vojarni Ušivak kod Sarajeva i na području Unsko-sanske županije odnosno u jednom od napuštenih pogona “Agrokomerca” kod Velike Kladuše.

Riječ je o devastiranom objektu čije je opremanje trebalo biti financirano upravo sredstvima iz fondova EU no sada je taj dogovor doveden u pitanje. Mektić je najavio kako će unatoč tome ova dva centra biti uspostavljena te kako će ih BiH financirati sredstvima koje sama može izdvojiti. “Hranit ćemo migrante koliko možemo”, kazao je Mektić pojašnjavajući kako je procjena da u BiH trenutačno boravi oko tri tisuće migranata.

Od početka godine u BiH ušlo 7128 migranta

Trenutačni su podaci policijskih agencija u BiH kako je od početka godine u tu zemlju ušlo 7128 migranata od kojih su 662 podnijela zahtjev za azil. Iz Hrvatske je temeljem sporazuma o readmisiji primljeno 318 migranata a 575 predano je drugim državama. Granična policija BiH u proteklih sedam dana spriječila je ulazak nešto više od 400 migranata a Mektić ocjenjuje kako je to dokaz da su policijska pojačanja poslana na granicu dala rezultate

Trenutačno je najopterećenije područje uz granicu sa Srbijom oko Zvornika, a dodatne mjere zaštite granice planiraju se i u istočnom dijelu Hercegovine. “Još nema na vidiku nikakvog zajedničkog europskog rješenja i za sada se moramo oslanjati isključivo na vlastite kapacitete radi zaštite granice”, kazao je Mektić.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)