Home / Nauka i Tehnologija / SKANDALOZNO!— Svjetsko prvenstvo potresa PREVARA kakvu nogomet još nije vidio!

SKANDALOZNO!— Svjetsko prvenstvo potresa PREVARA kakvu nogomet još nije vidio!

Inače, odgovor leži već u samom naslovu ovog članka, ali sada ćemo sve pojasniti!

Gledamo svjetsku nogometnu smotru, revolucionarnu s obzirom da je uvedena video tehnologija (VAR) pregleda sumnjivih situacija i ostajemo šokirani.

Na mnogim utakmicama VAR nije jamac pravičnosti i poštenja.

I dolazimo do one stare. Nepogrešivo točne. Silno zanimljive i poučne izreke. “Svaki tehnološki sustav koji ovisi o ljudskoj pouzdanosti je nepouzdan”.

Možemo ići i dalje. Svi možemo crpiti iskustva u ovom naprednom tehnološkom dobru iz situacija na svjetskom prvenstvu kada suci, slobodno možemo reći, „zaj…” i VAR. I sebe i momčad i publiku.

Pogledajte ovu rečenicu…

“Budućnost svijeta ne leži samo u tehnologiji, nego prije svega u ljudskom karakteru”. U nekoliko slučajeva sudačke odluke ne samo da su bile kontroverzne, nego su suci s prezirom i gnušanjem odbijali VAR provjeru i gadno pogriješili ostavljajući oštećenim momčadima da se raspadaju u zapanjenosti, frustraciji i ogorčenosti.

Sudac mora zatražiti kontrolu VAR-a, kad to ne učini igra ode dalje i povratka nema. I ne možemo se oteti dojmu da unatoč nazočnosti VAR tehnologije neke momčadi imaju povlašten položaj.

Evo, Nijemcima su suci nekorištenjem VAR tehnologije dvaput pomogli. Samo jednom su se uspjeli spasiti, prvi puta nisu.

Strašno je bilo vidjeti epilog situacije kod 1-0 za Meksiko protiv Njemačke kada za Meksikance nije dosuđen čisti, očigledan jedanaesterac, nije čak ni pozvana provjera VAR-a. Meksikanci su uspjeli sačuvati vodstvo i doći do pobjede, no greška je bila toliko očigledna da nam sve postaje presumnjivo.

Nakon samo nekoliko dana ista situacija, samo su žrtve nesretni Šveđani. Kod 0-0 nije suđen očigledan prekršaj Nijemaca u svom kaznenom prostoru nad švedskim napadačem. Kakav VAR, kakva odluka suca, samo se nastavilo igrati dalje. Čudno. Zašto onda postoji VAR.

Bjelodano je da zbog svojih simpatija, taštine i tko zna čega ima i sudaca koji su izraziti protivnici VAR tehnologije. Činjenica jest da se Srbi s pravom bune što nad njihovim igračem Mitrovićem, kada su ga zgromila dva Švicarca, nije dosuđen jedanaesterac, štoviše nije pozvana u provjeru ni video tehnologija. Bio je to prekršaj ravan onim Nigerijaca nad Mandžukićem.

Moglo se barem provjeriti što se dogodilo kad su tu već te tehničke mogućnosti. Nepozivanjem provjere rađa se sumnja, zar ne?

Bilo je još drastičnih situacija. Nećemo ih sve nabrajati. No, rađa se zaključak kako je nekome VAR tehnologija saveznik, a nekome neprijatelj. Na kraju uvijek odlučuje čovjek, a čovjek je sve samo nije nepogrešivo biće. Jest, isti taj čovjek je smislio tehnologiju, ali je koristi selektivno.

Kako bi rekao jedan davni komentator, ima sudaca koji ne dijele pravdu, nego množe nepravdu. Čovječansvto još nije otklonilo dvojbe one loptu oko gol crte Hursta iz finala Engleza i Nijemaca 1966. godine, a igralo bi se tehnološkim novotarijama.

A dok postoji igra uvijek će postojati i prevara, bez obzira bilo tehnolgije i li ne. Brzo smo to naučili!
Dnevno.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)