Home / Vijesti / Regija / MERKEL POPUSTILA POD PRITISKOM: Njemačka će početi vraćati migrante sa svojih granica

MERKEL POPUSTILA POD PRITISKOM: Njemačka će početi vraćati migrante sa svojih granica

Njemačka kancelarka Angela Merkel pristala je da kraj juna bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama kako je zatražio ministar unutrarnjih poslova Horst Seehofer, doznaje dpa iz izvora u njemačkoj vladi

Seehofer je taj rok zatražio u ponedjeljak, kazavši da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na evropskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.

Spor oko tog probema doveo je u pitanje 70-godišnje savezništvo Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a i zaprijetio opstanku njemačke vlade.

Po izvorima, Merkel je kazala da će se 1. jula obratiti javnosti u pogledu svojih napora da sklopi bilateralne sporazume s državama članicama EU-a o vraćanju migranata koji su već registrirani negdje drugdje u Uniji.

Evropski summit 28. i 29. juna u Bruxellesu bit će posvećen sporu između evropskih zemalja oko migracije.

Merkel je prethodno u ovom sporu tvrdila kako bi unilateralne odluke na njemačkoj granici mogle potkopati evropsku solidarnost i stvoriti probleme s Austrijom koja bi podnijela najveći teret za većinu odbijenih migranata

Talijanski, austrijski i njemački ministar unutrarnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, priopćili su u srijedu da žele uspostaviti ‘osovinu dobrovoljaca’ koji će suzbijati ilegalnu imigraciju.

Tu ‘osovinu’ čine talijanski ministar unutrarnjih poslova Matteo Salviniaustrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, i njihov konzervativni njemački kolega Seehofer.

SB/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)