Home / Najave / UZBUNA U BEOGRADSKIM MEDIJIMA NAKON TRUMPOVE ODLUKE: ”Znači li ovo da se SAD spremaju za rat na Kosovu?”

UZBUNA U BEOGRADSKIM MEDIJIMA NAKON TRUMPOVE ODLUKE: ”Znači li ovo da se SAD spremaju za rat na Kosovu?”

Američki predsjednik Donald Trump je u petak poslao pismo Kongresu u kojem detaljno navodi u kojim su sve područjima prisutni američki vojnici koji se, kako se navodi, „bore u globalnom ratu protiv terorista“, a kako je prenio „Botasot“, vojnici koji će biti povučeni iz Nigerije biće premješteni na Kosovo…

Ova odluka je donijeta nekoliko dana nakon što su na Kosovu uhapšena dvojica terorista koji su planirali napade na KFOR.

Kako je navedeno, osnovni sud u Prištini odredio je E. H. i G. Š. jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su planirali samoubilački napad na snage KFOR-a, ali i pripremali terorističke napade na Kosovu, u Belgiji i Francuskoj, saopštio je taj sud.

Dvojica okrivljenih privedena su 5. juna. Informacija o privođenju saopštena je, međutim, tri dana kasnije – juče, kada im je sud i odredio jednomjesečni pritvor.

„Aktuelne operacije koje su SAD sprovele uz pomoć brojnih međunarodnih partnera bile su uspješne, prije svega u Iraku i Siriji. Ukoliko je potrebno, u odgovoru na terorističke prijetnje odobrićemo dodatne mjere u interesu zaštite građana i interesa SAD“, naveo je između ostalog Trump.

U spomenutom pismu se, osim Kosova, spominju i Afganistan, Irak, Sirija, Arapsko poluostrvo, Jordan, Liban, Turska, Somalija, Džibuti, Liberija, Kamerun, Čad, Nigerija, Filipini, Egipat i Guantanamo.

U ovom trenutku nije poznat tačan broj američkih vojnika na Kosovu, ali se procjenjuje da ih trenutno ima oko 690.

 

(SB/Alo.rs/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)