Home / Vijesti / Svijet / Kineski hakeri ukrali podatke o tajnom projektu Američke mornarice

Kineski hakeri ukrali podatke o tajnom projektu Američke mornarice

Radi se o velikom problemu za američku vojsku koja pokušava dominirati u vodama blizu spornih otoka u Južnom kineskom moru, a navodno su se dogodila najmanje dva napada, jedan u januaru, a drugi u februaru ove godine. To su američki zvaničnici potvrdili za The Washington Post, prenosi Russia Today.

Amerikanci vjeruju da su podatke ukrali kineski hakeri koji rade za državnu obavještanju službu, a ti podaci se odnose na projekt Sea Dragon čiji je cilj “integrisasti postojeći sistem naoružanja s postojećom platformom mornarice”. Hakeri su dobili pristup podacima o signalima i senzorima, kao i informacije koje se odnose na radiokomunikaciju podmornica. Također, u posjedu su podataka o razvoju podmornica te stotinama mehaničkih i softverskih sistema koje koristi mornarica.

Među podacima su i informacije o planovima mornarice za postavljanje supersoničnog projektila na podmornicu, koji bi se koristio protiv brodova. Podaci su bili na mreži neimenovane kompanije, koja je imala ugovor s mornaricom. Istragu zajednički vode mornarica i FBI.

Klix/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)