Home / Vijesti / BiH / NOVI DODIKOV HELIKOPTER STIGAO U DIJELOVIMA U BANJA LUKU: Angažovani piloti iz Amerike…

NOVI DODIKOV HELIKOPTER STIGAO U DIJELOVIMA U BANJA LUKU: Angažovani piloti iz Amerike…

Republika Srpska prošle godine donijela je odluku da ide u nabavku novog helikoptera, zbog čega se zadužila 9,4 miliona KM po kamatnoj stopi od 2,85 odsto sa rokom otplate kredita od šest godina.

Helikopter koji je Republika Srpska platila 9,4 miliona KM stigao je u Banjaluku i do kraja juna trebalo bi da bude u funkciji, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS.

heli_dodikov

On je rekao da je helikopter u dijelovima u Banjaluku stigao u subotu te da bi do kraja sedmice trebalo da bude sklopljen, a odmah nakon toga probni piloti iz Amerike trebalo bi da urade prve letove.

“Poslije toga treba uraditi carinske procedure i ostale obaveze koje imamo oko registracija helikoptera, plovidbene dozvole itd. Kad to uradimo, treba odraditi obuku za pilote i ja očekujem da helikopter u upotrebi u Helikopterskom servisu bude do kraja juna”, rekao je Kusturić, dodajući da krajem ovog mjeseca kreće i sezona požara, tako da će helikopter u tom smislu svakako dobro doći jer se radi o višenamjenskoj letjelici.

Podsjećanja radi, Republika Srpska prošle godine donijela je odluku da ide u nabavku novog helikoptera, zbog čega se zadužila 9,4 miliona KM po kamatnoj stopi od 2,85 odsto sa rokom otplate kredita od šest godina.

U obrazloženju odluke o nabavci helikoptera tada je pisalo da će se helikopter osim za redovne letove moći koristiti i za specijalizovane, kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)