Home / Nauka i Tehnologija / NAUČNICI OTKRILI: ”Napokon znamo zašto se rak vraća u smrtonosnom, metastatskom obliku, godinama nakon kemoterapije”

NAUČNICI OTKRILI: ”Napokon znamo zašto se rak vraća u smrtonosnom, metastatskom obliku, godinama nakon kemoterapije”

Američki naučnici su otkrili mehanizam koji stanicama raka dojke omogućuje svojevrsno stanje mirovanja u udaljenim organima u tijelu, da bi se nakon višegodišnje ”hibernacije” ponovno pojavili u smrtonosnom metastatskom obliku

Zahvaljujući eksperimentima obavljenim s ljudskim stanicama na laboratorijskim miševima ustanovili su da se onesposobljavanjem tog mehanizma, uz pomoć lijekova ili genskom manipulacijom, mogu onesposobiti i stanice raka te spriječiti sposobnost njihovog daljeg širenja.

Otkriće obećava kada je posrijedi razvoj terapija za borbu protiv raka dojke, smatraju američki naučnici.

Podsjećaju da je oko 90 posto smrti od karcinoma dojke posljedica metastatskog raka u IV stadiju koji se obično proširi na udaljene organe i kao takav nije u potpunosti izlječiv, nego postaje oblik kronične bolesti koji je potrebno sustavno i kontinuirano liječiti te držati pod kontrolom.

Naučnici su pokušali shvatiti na koji se način stanice raka uspijevaju “pritajiti”, ponekad i desetljećima, i šta je točno okidač za njihovo ponovno aktiviranje.

“Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da stanice raka dojke uspijevaju preživjeti i dugo se pritajiti kod pacijentica koristeći stanični proces poznat kao mehanizam autofagije, osnovni mehanizam razgradnje staničnih komponenti, preciznije nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih dijelova pomoću lizosoma, staničnih organela”, objasnio je koautor istraživanja Kent Hunter, naučnik na Državnom institutu za rak u Bethesdi.

Autofagijom, sofisticiranim odbrambenim imunološkim mehanizmom mogu se: 1. prepoznati, uloviti, i uništiti unutarstanični patogeni organizmi, 2. isporučiti antimikrobne molekule do patogena koji se skrivaju na nedostupnim dijelovima stanice, 3. može se sudjelovati u imunološkim procesima uz detekciju prisutnosti stranih patogenih organizama.

Autofagija stoga udvostručuje mehanizam ubijanja patogena u stanici i pazi na moguće infekcije te obavještava imunološki sustav o njima. Disfunkcija autofagije rezultira bolestima poput raka, neurodegenerativnih bolesti, infekcije i preranog starenja. Glavni gen za autofagiju nedostaje u 40 do 75 posto slučajeva raka.

 

(JL/SB/PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)