Home / Vijesti / BiH / Parlament FBiH usvojio dva zaključka, demobilisani borci zadovoljni

Parlament FBiH usvojio dva zaključka, demobilisani borci zadovoljni

“Izvukli smo što smo najviše što smo mogli. Izvukli smo objavu registra i borački dodatak, a usvajanje je u roku od 30 dana. Imamo potvrdu od Parlamenta. Nakon duge borbe mislim da smo dobili rješenje, Edin Mušić je donio zaključak da preskačemo nacrt zakona i odmah idemo na prijedlog zakona da ga usvoje u roku od 30 dana. Moraju ga usvojiti u roku 30 dana i mi već nakon 30 dana dobijamo borački dodatak”, kazali su predstavnici boraca nakon usvajanja zaključaka.

Zastupnik DF-a Midhat Karović je kazao da je Zastupnički dom jednoglasno usvojio zaključke.

“Svi zahtjevi boraca su usvojeni, dogovoreno je da se sve ispoštuje u roku od 30 dana. Parlament je stao iz ovih zahtjeva i sve je jednoglasno usvojeno”, kazao je Midhat Karović iZ DF-a.

U zaključcima koji su izglasani nakon rasprave stoji da Zastupnički dom Parlamenta FBiH zahtjeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije u roku od 30 dana, uz obavezu da se u Prijedlog zakona ugradi pitanje objave Jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

Također, Zastupnički dom Parlamenta FBiH se obavezuje da najkasnije u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Podsjećamo, prvi zahtjev boraca je uvođenje boračkog novčanog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od dosadašnjih federalnih zakona iz seta boračke legislative, drugi objava registra boraca, a treći zahtjev – prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH.

Klix/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)