Home / Vijesti / Svijet / TURCI TEŠKO OPTUŽUJU: Ruke umrljane palestinskom krvlju, ove zemlje su spriječile transport ranjenika iz Gaze

TURCI TEŠKO OPTUŽUJU: Ruke umrljane palestinskom krvlju, ove zemlje su spriječile transport ranjenika iz Gaze

Potpredsjednik turske Vlade kazao je da je Turska zatražila od Svjetske zdravstvene organizacije da izvrši pritisak na izraelsku Vladu kako bi se dobila dozvola za slijetanje aviona

Potpredsjednik turske Vlade Recep Akdag je izjavio da su izraelske i egipatske vlasti odbile izdati dozvolu za slijetanje turskih aviona radi transporta ranjenika iz Pojasa Gaze u Tursku.

On je objasnio da je Turska zatražila od Svjetske zdravstvene organizacije da izvrši pritisak na izraelsku Vladu kako bi se dobila dozvola za slijetanje aviona.

Akdag je ovo izjavio na međunarodnom aerodromu Ercan tokom službene posjete Sjevernom Kipru.

Istakao je da je, u svojstvu zamjenika premijera Turske, zadužen za vanredne situacije, s fokusom na humanitarne poslove.

Objasnio je da je Ankara, prema uputstvima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yildirima, uputila zahtjev za prebacivanje palestinskih ranjenika iz Gaze radi liječenja u Turskoj.

Protjerivanje ambasadora i konzula

Dodao je da su Vrhovno zapovjedništvo i Uprava za hitne slučajeve poslali avione s tim zadatkom, a da su ekipe Ministarstva zdravlja spremno čekale dolazak povrijeđenih Palestinaca.

Međutim, izraelska i egipatska vlada nisu dale dozvolu turskim avionima da slete sve do ovog trenutka.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pokušava riješiti ovaj problem.

Dodao je još da je “kontaktirao predsjednika WHO-a i zatražio sličnu podršku koju su im pružili tokom krize 2014. godine, kada je WHO izvršio pritisak na Izraelce.”

Ovakav razvoj događaja dolazi u trenutku kada je Ministarstvo vanjskih poslova Turske zatražilo od izraelskog konzula u Istanbulu da privremeno napusti zemlju.

Takav potez bio je odgovor na izraelsko protjerivanje turskog konzula iz Jerusalema.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je izraelskog ambasadora u Ankari i uručilo mu službenu notu Ankare u vezi s događajima koje je Gaza svjedočila prije dva dana.

Twitter prepirka Netanyahua i Erdogana

Turska je zatražila od izraelskog ambasadora da napusti zemlju na “izvjesno vrijeme”.

S druge strane, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od turskog konzula u Jerusalemu da napusti Izrael, kao odgovor na turski potez.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu napao je turskog predsjednika nakon njegovih izjava u kojima kritizira izraelsku praksu u Gazi.

Netanyahu je na svom Twitter nalogu objavio kako je Erdogan jedan od najvećih simpatizera Hamasa i da se dobro razumije u terorizam i masakre.

Savjetovao mu je da se treba sustegnuti od držanja moralnih pridika Izraelu.

Izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel najavio je suspenziju uvoza povrća iz Turske, kao odgovor na protjerivanje izraelskog ambasadora iz Turske.

Ariel je izjavio kako Izrael neće dozvoliti Erdoganu da mu dijeli propovijedi dok pruža podršku “terorističkom pokretu Hamas”.

 

‘Ruke umrljane palestinskom krvlju’

S druge strane, turski predsjednik je na Twitteru objavio kako Hamas predstavlja pokret otpora, a ne terorističku organizaciju, odgovarajući na taj način na optužbe izraelskog premijera.

 

U izjavi pred sastanak s britanskom premijerkom Theresom May u Londonu, Erdogan je rekao da su ruke izraelskog premijera “umrljane palestinskom krvlju” i da to ne može prikriti napadima na Tursku.

Dodao je da je Netanyahu premijer rasističke države, koja je okupirala teritorije nenaoružanog naroda i da duže od 60 godina krši rezolucije Ujedinjenih naroda.

Izraelci su u ponedjeljak počinili krvavi masakr nad desetinama palestinskih demonstranata na kontaktnim tačkama na istoku pojasa Gaze, što se poklopilo s premještanjem američke ambasade u Jerusalem i obilježavanjem 70. godišnjice Nakbe, prenose Agencije.

 

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)