Home / Ličnosti / BUREK OSVAJA AMERIKU| Svi žele probati pitu iz bosanske buregdžinice: Pogledajte zašto…

BUREK OSVAJA AMERIKU| Svi žele probati pitu iz bosanske buregdžinice: Pogledajte zašto…

Jasenko Osmić je suvlasnik buregdžinice u Phoenixu u Sjedinjenim Američkim Državama. Osmić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, sa svojim ocem i sestrom Aldijanom uspješno vodi buregdžinicu “Balkan Bakery”. Veliki je interes za tradicionalnu bh. hranu u SAD-u, piše Phoenix New Times.

„U BiH smo živjeli do 1997. godine i sve vrijeme smo pravili burek u kući. Tu tradiciju smo nastavili i u SAD-u, jer u našoj radnji pravimo burek na isti način, dakle ručno. To je ipak vrlo važno. Na drugim mjestima dobit ćete uglavnom tijesto, a u našem bureku fil je u svakom vašem zalogaju. Razlika je velika“, naveo je Osmić.

U svom objektu Osmići prodaju i hljeb, perece, baklavu, razne dezerte, kao i druge vrste pita koje lako pronalaze svoje kupce u Phoenixu.

65F38B7B-A5E6-40DE-918A-3D7A9677AB86Novinari Phoenix New Timesa se dive Jasenkovom umijeću pravljenja pita, posebno su zadivljeni njegovom zeljanicom koja u njihovoj buregdžinici košta 5,75 dolara.

Osmići, koji su jedini zaposlenici u ovoj buregdžinici, sve proizvode prave sami. Navode da to zahtijeva sate i sate vrijednog rada i koncentracije. „Za ovaj posao potrebna vam je snaga i odlučnost, jer i nakon devet sati rada i dalje imate ispred sebe tijesto i tepsije“, istakao je Jasenko Osmić.

Burek je, kako navodi Osmić, jedno od najvažnijih i najčešćih jela u Bosni i Hercegovini, prenosi Phoenix New Times.

 

Radiosarajevo.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)