Home / Vijesti / Svijet / Prvi put u povijesti: NASA šalje helikopter na Mars

Prvi put u povijesti: NASA šalje helikopter na Mars

NASA šalje helikopter na Mars u sklopu sljedeće misije istraživanja Crvenog planeta.

Let helikoptera imena Mars zakazan je za srpanj 2020. godine i demonstrirat će održivost i potencijal lebdećeg vozila na Crvenom planetu.

“NASA ima ponosnu povijest. Ideja helikoptera na drugom planetu je uzbudljiva. Helikopter Mars ulijeva nam puno nade u našu znanost u budućnosti, za otkrivanje i istraživanje misija na Marsu”, rekao je administrator u NASA-i Jim Bridenstine.

Deset puta brži od helikoptera na Zemlji

Projekt helikoptera Mars započeo je u kolovozu 2013. kao projekt razvoja tehnologije u NASA-inom laboratoriju. Rezultat gotovo petogodišnjeg dizajniranja je vozilo teško tek 1,8 kilograma s trupom veličine loptice za softball.

S dvostrukim rotirajućim elisama, helikopter Mars imat će gotovo 3000 okretaja u minuti što je oko deset puta više od brzine okretaja elisa helikoptera na Zemlji. Također, helikopter sadrži solarne ćelije za punjenje litij-ionskih baterija i mehanizam grijanja kako bi bio topao tijekom hladnih noći na Marsu.

“Prikladno je da su Sjedinjene Američke države prva nacija u povijesti koja će poslati helikopter na Mars. Ovo uzbudljivo i vizionarsko postignuće potaknut će mladež diljem SAD-a da postanu znanstvenici i inženjeri”, rekao je republikanski kongresnik John Culberson.

 

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)