Home / Kompanije i Tenderi / DRAMA U “CROATIA AIRLINESU”: “Otkazuju se letovi, ovdje je kaos…”

DRAMA U “CROATIA AIRLINESU”: “Otkazuju se letovi, ovdje je kaos…”

Situacija je alarmantna, tvrde piloti, navodeći kako je od 2013. kompaniju napustilo 68 aviomehaničara koji su otišli raditi u inozemstvo, a od 2012. godine ostali su i bez 44 pilota koji su bili zaposleni za stalno.

Piloti Croatia Airlinesa hitno traže od resornog ministra Olega Butkovića da smijeni upravu ove nacionalne aviokompanije na čelu s Jasminom Bajićem. On je u studenom 2017. imenovan v.d. predsjednikom uprave, a piloti navode kako će kompanija propasti pod ovakvim vodstvom koje, tvrde oni, nema nikakvu viziju napretka.
Situacija je alarmantna, tvrde piloti, navodeći kako je od 2013. kompaniju napustilo 68 aviomehaničara koji su otišli raditi u inozemstvo, a od 2012. godine ostali su i bez 44 pilota koji su bili zaposleni za stalno.
“Letovi se otkazuju, u sezonu smo ušli s dva aviona manje zbog lošeg održavanja. Neki letovi otkazani su i danas, a otkazuju se i sutrašnji poput onih iz Splita za Zurich te iz Zagreba za Munchen. S postojećom upravom proveli smo sate u pregovorima, nigdje se nismo pomakli. Nemaju nikakvu viziju za našu kompaniju, želimo novu upravu koja će ju imati”, rekao je u razgovoru za Index pilot Marko Božičević, član izvršnog odbora Hrvatskog sindikata prometnih pilota.

Hitno traže novu upravu
Već godinu i pol dana piloti nemaju kolektivni ugovor, a trenutno su u fazi mirovanja pregovora. Ne najavljuju štrajk, ali kažu i kako im neće preostati ništa drugo nego štrajkati ako ministar ne postavi novu upravu s kojom će moći voditi konstruktivne pregovore.

S postojećom garniturom nema potrebe za nastavak razgovora, a kaže i kako rezultati poslovanja dovoljno govore.

“Uprava se hvali kako imamo rast popunjenosti, no ne navode da je rast prometa na hrvatskim aerodromima oko 18 posto, dok je rast CA možda 4,5 posto”, rekao nam je Božičević.

Zrakoplovni analitičar: CA je u kaosu
Alen Šćuric, zrakoplovni analitičar koji analizira podatke poslovanja i savjetuje sindikat pilota, u razgovoru za Index ističe da CA zbog lošeg planiranja održavanja zrakoplova i nedostatka aviomehaničara, na dnevnoj bazi iznajmljuje avione od stranih aviokompanija, što je izuzetno velik trošak.

“Od 23. ožujka do 3. travnja CA unajmio je 13 aviona triju istočnoeuropskih kompanija. Od 12. do 18. travnja otkazao je 18 letova te da će od 8. do 17. svibnja otkazati čak 21 let. Firma je u velikom kaosu, dok istovremeno konkurencija jača svoju poziciju.

Adria je povećala flotu s 12 na 21 avion, Air Serbia ima 26 tjednih letova prema Hrvatskoj, a CA u cijeloj regiji nema toliko. Lani smo imali samo 18 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj, iako smo monopolisti na letovima unutar Hrvatske. Ove godine će biti puno gori rezultat. Trenutni rast zračnog prometa u Hrvatskoj je oko 15-ak posto godišnje, a CA je u 5 godina porastao svega 6 posto”, rekao je Šćuric za Index.

“U CA-u nedostaje 50 aviomehaničara”

Navodi kako tvrtka ima desetke otkazanih letova, a istovremeno plaća preskupi najam zrakoplova na dan-dva.

Piloti su još u siječnju upozorili ministra da CA nema dovoljno aviomehaničara i da će 45 dana kasniti servis zrakoplova, a sad je izgovor uprave da su tijekom servisa našli neke izvanredne kvarove.

“Ma nema šanse da su na 12 aviona baš našli izvanredne kvarove, pa to bi značilo da imamo najgoru flotu. Problem je što CA-u nedostaje barem 50 aviomehaničara kako bi radili u tri smjene i na vrijeme završili servise.

Aviomehaničari su otišli iz CA raditi u inozemstvo za duplo i troduplo veću plaću. A odlaze i zbog odnosa prema njima. Primjerice, plaća aviomehaničara u CA-u je oko 1500 eura, a istovremeno CA unajmljuje aviomehaničare iz drugih aviokompanija za 300 eura dnevno. Normalno da aviomehaničarima nije svejedno da nekome za pet dana isplate njihovu mjesečnu plaću za isti posao”, rekao je Šćuric.

“Ako kompanija hitno ne promijeni stanje, ova firma će nestati za dvije godine”
CA ostaje bez aviomehaničara koji su jako traženi, baš kao i piloti.

“Evo jučer je Emirates objavio da nema dovoljno pilota, zamislite što oni nude pilotima da dođu kod njih. CA je rasprodao avione, slotove u Londonu, Pleso prijevoz, motore, preostalo je još malo aviona, motora i nešto tehnike. Ako kompanija hitno ne promijeni stanje, ova firma će nestati za dvije godine”, upozorio je Šćuric.

U Croatia Airlinesu Indexu su odgovorili kako zasad nisu primili nikakvu službenu najavu štrajka te se nadaju da ga neće ni biti, a tvrde kako su spremni na razgovore.

Pitali smo ih kako će štrajk utjecati na putnike ako se održi, pa su nam rekli da su u CA-u na snazi arbitražna pravila vezana uz poslove koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, tako da se čak i u uvjetima štrajka mora provoditi reducirani red letenja.

CA: Stornirali smo samo 99 letova od početka godine

Na upit zašto piloti nemaju kolektivni ugovor, odgovorili su kako su pregovori u fazi mirovanja i da za to vrijeme poštuju stari ugovor. Navode kako je uprava na čelu s Jasminom Bajićem u prosincu 2017. godine sindikatima uputila ponudu koju nisu prihvatili.

Što se tiče otkazivanja letova, navode kako su otpočetka godine pa do 22. 4. 2018. proveli 99 storniranja letova (1,5 posto otkazanih letova), a tvrde kako su razlog tome i radovi na pisti zagrebačkog aerodroma. Također objašnjavaju kako bi na tim letovima ionako bilježili gubitke.

“U toj statistici su i letovi za Mostar, gdje smo planirali početi letjeti ranije, ali krećemo 3. svibnja. U toj statistici su i stornirani letovi zbog radova na pisti zagrebačkog aerodroma, a ti letovi i nisu zapravo stornirani, nego su im promijenjeni vrijeme i dan leta. Zbog toga putnici nisu bili oštećeni niti smo im morali plaćati naknadu za počinjenu štetu”, kažu u CA-u.

Na pitanje o odlasku radnika, odgovorili su da ne bilježe masovni odlazak te da je fluktuacija ispod 10 posto zbog odlaska mirovinu i uobičajene fluktuacije za ove profesije.

“Naša radna snaga je primamljiva ostalima”

Navode i kako su piloti i zrakoplovno-tehničko osoblje visokokvalitetna radna snaga te da su zbog toga veoma zanimljivi na međunarodnom tržištu rada.

“Za napomenuti je da je Croatia Airlines uspješno sudjelovala u jednom velikom projektu povlačenja sredstava iz EU fondova, što je odobreno početkom ove godine, pa su dodatni tehnički zahvati (koji su djelomično uzrokovali kašnjenje radova) upravo bili vezani za korištenje odobrenih sredstava EU fondova – izvođenje modifikacija u sustavu navigacije na Q400 floti – financirano sredstvima fondova EU-a”, kažu u CA-u.

Na upit planiraju li udovoljiti zahtjevima pilota, kažu kako je pred nama turistička sezona i mnogo posla te da samo boljim poslovnim rezultatima mogu stvoriti preduvjete za povećanje
materijalnih prava zaposlenika.

“Previše se buke diglo oko svega, dok s druge strane pozitivne priče ostaju u pozadini. Svakim danom bilježimo sve bolje poslovne rezultate, raste nam broj putnika, širimo našu prisutnost na tržištu i otvaramo nove destinacije. Sve navedeno potvrđuju i naši poslovni rezultati za 2017. godinu, u kojoj je kompanija ostvarila rezultat od 24,9 miliona kuna, dok je operativna dobit ostvarena u visini od 39,8 milijuna kuna.

Pozitivni trendovi nastavljeni su i u prva tri mjeseca ove godine, pri čemu bismo svakako naglasili rekordan putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,6 posto u prvom tromjesečju 2018. godine, odnosno povećanje od 6 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje zimske sezone prethodne godine”, navode na kraju u CA-u za Index.hr.

I dok djelatnici upozoravaju na moguću propast tvrtke, uprava kupuje knjige svog šefa kako bi “širila znanje”.

Index.hr/SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)