Home / Vijesti / BiH / ŠOKANTAN PODATAK S BANJALUČKE BERZE: Tržišna vrijednost Rafinerije Brod ispod pola miliona KM!

ŠOKANTAN PODATAK S BANJALUČKE BERZE: Tržišna vrijednost Rafinerije Brod ispod pola miliona KM!

Rafinerija nafte Brod dotakla je novo dno sopstvene bušotine pa joj tržišna vrijednost danas iznosi samo 447. 000 KM. Akcija ovog preduzeća na Banjalučkoj berzi danas vrijedi samo 0,0017 KM, što je ubjedljivo najniža cijena u posljednje 52 sedmice. Razlog su, prema procjeni investitora i malih akcionara, izuzetno loši rezultati koje je pokazao i najnoviji finansijski izvještaj, prema kojem je akumulirani gubitak enormnih 611,6 miliona KM.

Ogorčeni mali akcionari Rafinerije navode da je najnovija situacija sramna i poražavajuća za Republiku Srpsku, ali i njenu vlast, prenosi Capital.ba.

Ekonomisti su, kako kažu, izuzetno razočarani berzanskim podacima i pitaju zašto Poreska uprava Republike Srpske zanemaruje situaciju u kojoj privatna kompanija pravi gubitke, ali ih ne pokriva iz vlastitog kapitala.

„S jedne strane, rafinerija je na berzi, s druge – ima akumulirane gubike koji prevazilaze vrijednost imovine. Akcijama se trguje i ti beznačajni iznosi praktično definišu i vrijednost pojedinačne akcije. Ako je nekome stalo do novca, on će to nešto malo akcija prodati budzašto, samo da zatvori neku svoju obavezu. U posljednje vrijeme često se dešavaju male trgovine na berzi, po cijenama koje su gotovo besmislene. Neuobičajena je situacija da Poreska uprava potpuno zanemaruje činjenicu da privatna kompanija pravi gubitke, a da se ti gubici ne pokrivaju iz vlastitog kapitala. Ako se ne pokrivaju, već se i dalje gomilaju, to je situacija koja je ekonomski nedopustiva i morala bi da bude istražena“, navodi ekonomista Zoran Pavlović.

Kako kaže, katastrofalno poslovanje Rafinerije Brod nikoga ne uzbuđuje, a očigledno je i da vlasnicima nije bitna budućnost ovog preduzeća.

„Poslovanje Rafinerije nafte mora da bude važno za Vladu RS i institucije, jer ako dobro posluje, plaćaće porez. Normalno bi bilo da se Poreska uprava upita zašto nema prihoda i ko će platiti dugove. O tome niko ne vodi računa. Ko god je u BiH došao kao investitor – ili je napravio dobru priču, što su rijetki slučajevi, ili se privatizacijom obogatio i firmu gurnuo u stečaj. To je matrica ponašanja“, ogorčen je Pavlović.

Gubitak premašio 611 miliona KM
Rafinerija nafte Brod u prošloj godini potonula je u novi minus od 15 miliona KM, čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao 611,6 miliona KM.

Iako je u 2017. godini smanjila gubitak u odnosu na godinu ranije, kada je potonula čak 71,5 miliona KM maraka, poslovanje brodske rafinerije i dalje je daleko od dobrog. Osim ogromnog minusa, na to ukazuju i drugi pokazatelji koje su otkrili revizori dajući rafineriji mišljenje sa rezervom.

„Društvo je na kraju 2017. godine imalo akumulirani gubitak od 611,67 miliona KM, neto gubitak tekuće godine je iznosio KM 15 miliona, dok su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 63,9 miliona KM. Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navodi se u revizorskom izvještaju rafinerije za prošlu godinu.

Kao i kod Rafinerije ulja Modriča, revizori su istakli da nastavak poslovanja Rafinerije nafte Brod zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva – ruskog „Njeftegazinkora“. Naveli su i da se matično društvo se obavezalo da će pružiti finansijsku podršku rafineriji i da će obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Ukupne obaveze Rafinerije na kraju prošle godine iznosile su 633 miliona KM i smanjene su za 46,1 miliona KM u odnosu na 2016. Od ukupnog iznosa obaveza na dugoročne se odnosi 540,8 miliona KM, dok se na kratkoročne odnosi 92,4 miliona KM. Najveći dio obaveza odnosi se na obaveze prema povezanim licima, dok se dio odnosi i na Poresku upravu RS za reprogramirane poreske obaveze.

Novim rješenjem Poreske uprave RS rafineriji je produžen rok za plaćanje reprogramiranih poreskih obaveza sa devet na dvanaest godina, odnosno do 1. jula 2019. godine, uz povećanje grejs perioda sa četiri na sedam godina.

Utaja teška 1,1 milion KM

 

PU RS, u nedavno okončanoj ponovljenoj kontroli, utvrdila je da Rafinerija Brod nije platila 1,1 milion KM poreskih obaveza.

Iako u PU RS nisu rekli kolike su obaveze utvrdili u kontroli Rafinerije, revizorski izvještaj ovog preduzeća otkrio je da se radi o milionskom iznosu. Kontrola u ovom, ali i ostalim preduzećima iz naftne industrije RS, počela je prošle godine, a prvobitnim rješenjem PURS je utvrdila da Rafinerija ima čak 1,6 miliona KM neplaćenih obaveza po osnovu poreza na dobit.

Međutim, kompletan postupak je, nakon žalbe Rafinerije, vraćen na početak. Ipak, PURS je i u novoj kontroli, rješenjem donesenim u januaru ove godine, utvrdila neplaćanje poreske obaveze iako je prvobitni iznos smanjen za oko pola miliona KM.

„Rješenjem Poreske uprave RS u 2017. godini utvrđena je obaveza društva po osnovu poreza na dobit u ukupnom iznosu od 1,62 miliona KM. Društvo je na ovo rješenje uložilo žalbu te je predmet vraćen na ponovni postupak prvostepenom organu. U ponovljenom postupku, rješenjem iz januara 2018. godine, obaveza je smanjena i utvrđena u novom iznosu od 1,12 miliona KM. Društvo je i na ovo rješenje uložilo žalbu i postupak je u toku“, navodi se u revizorskom izvještaju Rafinerije za prošlu godinu i dodaje da su procjene rukovodstva da će ovaj spor biti riješen u korist Rafinerije.

(Capital/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)