Home / Vijesti / BiH / IVANIĆ OTVORIO KARTE: “Dodik je bio spreman na sve, od mene je tražio SAMO DA RASTURIM Savez za promjene”

IVANIĆ OTVORIO KARTE: “Dodik je bio spreman na sve, od mene je tražio SAMO DA RASTURIM Savez za promjene”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mi je nudio podršku na predstojećim izborima, ali je ta ponuda odbijena, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući u emisiji „Puls“ BN televizije.

Dodikova ponuda o zajedničkom nastupu na izborima je tačna, potvrdio je srpski član Predsjedništva BiH i kandidat Saveza za promjene za tu funkciju na oktorbarskim izborima.

“Bio je spreman da ja budem kandidat PDP-a, pa da me podrži SNSD. Dakle, uslov je bio da razvalim Savez za promjene. Ja sam čovjek sa dignitetom i ja sam jasno rekao da takav stil ne želim.”

Ivanić dodaje da je Dodik svjestan da je on u Predsjedništvu BiH dobro radio, da ima podršku građana, a to je povod i za napade SNSD-a.

„Sada imaju potrebu da mene uprljaju. Stalno su prisutne neke galame, a to su u stavri šuplje priče. Meni ne mogu naći ni jednu odluku koja je štetna za Republiku Srpsku. Meni samo zamjeraju da nisam uradio ono što oni misle da je trebalo da ja uradim. Pa, izvinite, ja mislim svojom glavom“, jasan je Ivanić.

Po već ustaljenoj šemi pred izbore u BiH se zvecka oružjem. Srpski član Predsjedništva BiH kaže da se oružje u BiH može proizvoditi na dva načina. Prvi je preko narudžbi za izvoz, a drugi na zahtjev OS BiH, objasnio je Ivanić, napominjujući da OS BiH godinama nisu predale zahtjev za dodatnim naoružanjem. Sve ostalo je politizacija.

„Nema proizvodnje za `ne daj Bože`. Ako neko misli da će nešto proizvoditi, pa to prikriti, moram ih razočarati činjenicom da će se to, ako postoji, otkriti, i zaustaviti. Postoje instrumenti kojima se to kontroliše i ne postoji mogućnost da se tako nešto dogodi.“

Posljednja neslaganja u Predsjedništvu BiH dolaze zbog ugovora sa Islamskom zajednicom. Bošnjački član Predsjedništva BiH već je pustio glas da je preglasan, a to je bio i krajnji Izetbegovoićev cilj, tvrdi Ivanić. On objašnjava da niko u Predsjedništvu nije protiv ugovora sa Islamskom zajednicom, jer je isti ugovor potpisan i sa Vatikanom, i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Međutim, ugovor sa Islamskom zajednicom je pun manjkavosti i mora se doraditi, ističe Ivanić.

„Jedan od stavova je bio da se garantuje pravo na džumu. To znači da hirurg koji ima hitan slučaj ne bi operisao, jer bi išao na džumu. Tražili su da samo imami imaju pravo na obrezivanje muške djece, a u Evropi je to problem i taži se da to obavljaju ljekari. Traženo je i garantovanje prava da se nosi tradicionalna odjeća u javnim institucijama. Rekao sam da je to nemoguće jer postoje neka ograničenja, jer postoje vojska, pravosuđe, a i drugim narodima u BiH to nije dozvoljeno“, objasnio je Ivanić u emisiji „Puls“ BN televizije.

Duh devedesetih djelimično lebdi nad BiH, ali je sve u domenu političkih priča i građani nemaju razloga za strah, poručio je Ivanić, ističući da je sadašnja BiH realna priča, te da priča o odvajanju Republike Srpske ili formiranju trećeg entiteta ne pije vode.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)