Home / Ličnosti / ŠTA SE SPREMA ?-STRUČNJAK ANALIZIRAO TRUMPOVE POTEZE NA BLISKOM ISTOKU: ‘Povlačenje iz Sirije uvod je u napad na Iran’

ŠTA SE SPREMA ?-STRUČNJAK ANALIZIRAO TRUMPOVE POTEZE NA BLISKOM ISTOKU: ‘Povlačenje iz Sirije uvod je u napad na Iran’

Njemački stručnjak za američku politiku, Josef Braml, tvrdi da će Trump sljedećeg mjeseca poništiti nuklearni sporazum s Teheranom i potom izvesti zračne napade na Iran, a sve kako bi u SAD spriječio demokrate da dobiju izbore za Kongres i pokrenu pitanje njegovog opoziva.

Ugledni njemački stručnjak za američku politiku i transatlantske odnose, Josef Braml, smatra da je najava predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih snaga iz Sirije dio šireg plana koji uključuje napad na Iran. U razgovoru za Al Jazeeru, Braml je iznio predviđanje da će Trump sljedećeg mjeseca poništiti nuklearni sporazum s Iranom, a potom izvesti zračne udare na Iran kako bi spriječio razvoj nuklearnih kapaciteta te države. U tom smislu, cilj je planiranog povlačenja američkih snaga iz Sirije udaljiti američke trupe kako ne bi postale meta napada u slučaju zračnih udara na Iran.

“Napadom na Siriju odvratio pažnju od istrage kod kuće”

U intervjuu se Braml najprije osvrnuo na prošlotjednu ograničenu i jednokratnu operaciju SAD, Francuske i Velike Britanije u Siriji.

“Mnogi su očekivali da će ovi napadi dovesti do američko-ruske konfrontacije ili američko-iranskog sukoba. Ali, od samog početka vidio sam da su Trumpove prijetnje samo ”vrući zrak” i ništa više, što se trenutno opisuje kao hladni rat. Kada su Rusi zaprijetili Amerikancima da će odgovoriti ako njihovi vojnici i vojna oprema budu meta napada u Siriji, to je zapravo značilo: ako vaši napadi ne budu usmjereni na nas i na promjenu režima u Siriji, onda radite šta želite”, kazao je ovaj njemački analitičar.

Na pitanje je li Trump suzdržanijim napadom na sirijski režim nastojao izbjeći bijes Rusije, Braml je odgovorio kako je Trump time ponajprije želio pokazati da nije marioneta u rukama predsjednika Vladimira Putina.

“Ovom igrom je uspio odvratiti pažnju od istrage koju vodi specijalni istražitelj Robert Mueller. S druge strane, napad tri države na režim Bašara al-Asada bio je od koristi Rusiji jer je u svom javnom mnijenju vratila sliku o sebi kao glavnom neprijatelju Zapada, što joj je dalo težinu velike sile nakon što ju je bivši američki predsjednik Barack Obama prikazao kao regionalnu silu”, kazao je.

Cilj napada na Iran – spriječiti demokratsku većinu u Kongresu

Braml tvrdi da će Trump sljedećeg mjeseca poništiti nuklearni sporazum s Teheranom i potom izvesti zračne napade na Iran. Dodaje kako bi za Trumpa bio strašan scenarij kada bi na izborima za Kongres, koji se održavaju 6. studenoga, republikanci izgubili većinu i u Zastupničkom domu i Senatu. Dobiju li demokrati kontrolu nad Kongresom, kaže, to bi im omogućilo da započnu proces micanja Trumpa s vlasti dvotrećinskom većinom glasova ako bi istražitelj Mueller došao do ozbiljnih dokaza koji bi ga kompromitirali.

“Ali, ako Trump uspije utjecati na izbornu dinamiku preuveličavanjem iranske nuklearne prijetnje i traženjem sukoba s Teheranom, to bi onda moglo promijeniti izborne rezultate u korist njegove Republikanske stranke i priskrbiti mu veliku podršku javnosti. U američkoj povijesti postoje slični primjeri okupljanja Amerikanaca oko predsjednika, što je poznato kao efkat ”okupljanja oko zastave” (Rally ’round the flag). George W. Bush nije izgubio glasove na kongresnim izborima 2002. godine nakon što je aktivirao unutarnju američku frontu u svome ratu protiv terorizma”, kazao je Braml u razgovoru za Al Jazeeru.

Rusija će profitirati od sukoba SAD i Irana

Ipak, kaže kako ne može sa sigurnošću reći hoće li Trump ići u rat s Iranom ili će se ograničiti samo na zračne udare na nuklearna postrojenja.

“Međutim, ako se uzme u obzir želja Saudijske Arabije za vojnim djelovanjem protiv Teherana i zainteresiranost Izraela za istu stvar kako bi se onemogućilo da Iran postane nukelarna država, to onda olakšava procjenu da Trump neće spriječiti, a možda će čak i pozdraviti napad bilo koje od ovih dviju država. Aktualni američki predsjednik neće ponoviti ono što je učinio njegov prethodnik Barack Obama koji je izazvao snažno nezadovoljstvo i oštre kritike svojom zabranom Saudijskoj Arabiji i Benjaminu Netanyahuu da poduzmu vojnu akciju protiv Irana. Prema tome, da sam na mjestu Irana, pripremio bih se za ono što donosi nekoliko narednih mjeseci”, procjenjuje Braml dodajući da bi napad na Iran pomogao SAD-u u stezanju obruča oko Kine na Bliskom istoku, koji bi se pretvorio u glavnu arenu geostrateške borbe Washingtona i Pekinga.

Putinova Rusija u tom bi scenariju mogla profitirati bez uplitanja u sukob.

“Ovaj vojni napad dovest će do povećanja cijena nafte. Također će utjecati na kinesku nabavu nafte iz Irana, što će Kinu preusmjeriti prema ruskoj nafti, a to znači i više dolara u Putinovoj blagajni. Stoga se planeri iranske politike ne bi trebali oslanjati na ikakvu podršku Rusije u događajima koji dolaze”, zaključio je njemački analitičar.

 

(Danas.hr/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)