Home / Vijesti / Svijet / Uhapšen “Putinov” milijarder koji se našao na američkoj crnoj listi

Uhapšen “Putinov” milijarder koji se našao na američkoj crnoj listi

Ziyavudin Magomedov je u izvještaju američkog ministarstva financija naveden kao jedan od 96 oligarha bliskih Vladimiru Putinu, ali je završio iza rešetaka.

On je uhapšen u subotu pod optužnicom da je pronevjerio više od 35 milijuna dolara, a potom mu je određen i pritvor do kraja travnja.

Jedan od najbogatijih Rusa se bavi građevinarstvom i logistikom preko svoje kompanije, a investirao je i u američke tehnološke kompanije.

Pored njega uhapšeni su Magomed Magomedov i Artur Maksidov, čija kompanija je učestvovala u izgradnji objekata za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se igrati i u ruskoj enklavi Kaljiningradu.

Magomedov je optužen za pronevjeru državnog novca tijekom gradnje Arene Baltika, a na sudu je rečeno da su trojica uhapšenih djelovali kao dio organizirae kriminalne grupe i da su pokušali izvršiti pritisak na svjedoke.

Kako prenose mediji, Magomedov je dio grupe ruskih milijardera koji, iako su javno odani Kremlju, nisu dio unutrašnjeg kruga oko predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali je svrstan u grupu od 96 oligarha bliskih ruskom lideru.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)