Home / Vijesti / Svijet / NASA OBJAVILA DATUM KAD BI NAS MOGAO UDARITI BENNU: Uspostavljen Odbor za obranu Zemlje, postoji i plan obrane

NASA OBJAVILA DATUM KAD BI NAS MOGAO UDARITI BENNU: Uspostavljen Odbor za obranu Zemlje, postoji i plan obrane

2013. godine meteor promjera 20 metara udario je u blizini Čeljabinska, a taj relativno malen kamen napravio je ozbiljnu štetu. Pri udaru je otpušteno otprilike 30 puta više energije nego u slučaju nuklearne eksplozije u Hirošimi
NASA je objavila kako postoji šansa, doduše malena, da Zemlju 2135. godine pogodi asteroid imena Bennu. Posljedice tog udara bile bi fatalne po planet, no NASA tvrdi da već uveliko radi na spriječavanju takvog scenarija koji će se, kako tvrde stručnjaci, dogoditi prije ili kasnije.


NASA je objavila kako bi asteroid mogao pogoditi Zemlju 22. rujna 2135. (taj datum pada na četvrtak), a snaga njegova udara bila bi jednaka udaru cijelog arsenala američkih nuklearnih balističkih raketa, prenosi CNN.

Rade na spriječavanju udara

No navodno ne treba previše brinuti jer NASA ima plan obrane. Naime, tim njihovih inženjera osmislio je konceptualni dizajn posebnog vozila imena HAMMER. Radi se zapravo o zasad hipotetskoj svemirskoj letjelici koja bi se ili zabila u asteroid ili ga pak naciljala nuklearnim uređajem i tako odvratila asteroid od Zemlje.
NASA pokrenula program obrane
Iako asteroid Bennu vjerojatno neće pogoditi Zemlju, neizbježno je da se takvo nešto jednom dogodi, slažu se stručnjaci. Količina energije koja bi zahvatila asteroid mnogo godina prije predviđenog udara mogla bi preusmjeriti njegovu putanju.

NASA je u tu svrhu pokrenula program, a šef istog službeno ima funkciju ‘voditelja odbora za obranu planeta’. Njegov se ured bavi proučavanjem različitih mogućnosti obrane od asteroida i ublažavanja udara, a također promatra svemirsko kamenje u orbitama koje bi se mogle podudarati sa Zemljinom.

Naizgled praznim svemirom lutaju brojna nebeska tijela, koja bi jednog dana mogla okončati život na Zemlji kakvog poznajemo, zbog čega naučnici širom svijeta traže načine da takvu katastrofu spriječe.

Da je prijetnja od udara ogromnog asteroida u Zemlju realna, pokazuje historija plave planete, na kojoj je prije više miliona godina upravo jedno takvo svemirsko tijelo uništilo 80 posto živih vrsta.

Svakog dana na Zemlju padnu tone materijala iz svemira, ali je većina sitna i padne u okeane i pustinjske predjele, zbog čega prođu nezamijećeni.

Ovisno o veličini i materijalnu takvog nebeskog tijela, pričinjena šteta i broj žrtava variraju. Kronervijesti.info

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)