Home / Vijesti / Regija / MOSKVA UZVRATILA UDARAC Hrvatski diplomat proglašen nepoželjnim u Rusiji

MOSKVA UZVRATILA UDARAC Hrvatski diplomat proglašen nepoželjnim u Rusiji

RUSIJA je uskratila gostoprimstvo hrvatskom diplomatu

“Slijedom sjednice Europskog vijeća održane 23. ožujka Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripala i njegove kćeri u Salisburyju te je 26. ožujka uskratila gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu”, navodi se u priopćenju.

“Proglašavanjem jednog ruskog diplomata persona non grata hrvatska je Vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti.

Danas 30. ožujka, hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi”, piše u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Protjerivanje ruskih diplomata

Hrvatska se pridružila SAD-u, Velikoj Britaniji i još 13 zemalja Europske unije koje su odlučile protjerati ruske diplomate kao odmazdu nakon pokušaja ubojstva njenog građanina nervnim otrovom 4. ožujka.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov oštro je osudio ovaj potez Hrvatske koji je nazvao ”neprijateljskim korakom”. “Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, sljedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio”, zlokobno su poručili iz ruskog veleposlanstva.

 Velika Britanija je objavila da protjeruje 23 ruska diplomata koje je proglasila prikrivenim obavještajnim agentima. Amerika je objavila da protjeruje 60 diplomata, uključujući 12 iz sjedišta UN-a u New Yorku, te zatvorila ruski konzulat u Seattleu. Američki dužnosnici za Politico su priopćili kako je uklonjen ”velik broj neprihvatljivo brojnih ruskih obavještajnih časnika koji borave u SAD-u”. Ukrajina ih protjeruje 13. Kanada, Njemačka, Francuska i Poljska protjeruju po četiri, Litva i Češka po tri, Nizozemska, Danska, Italija i Španjolska po dva, a Hrvatska, kao i Mađarska, Latvija, Finska, Švedska, Norveška  Rumunjska, jednog.Prenosi Index.hr.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)