Home / After Work / LifeStyle / RUSI SPREMNI NA SVE! Imaju sopstveni bankarski sistem, kao i internet pretraživače! MOGUĆE SANKCIJE EU IH NE DOTIČU!

RUSI SPREMNI NA SVE! Imaju sopstveni bankarski sistem, kao i internet pretraživače! MOGUĆE SANKCIJE EU IH NE DOTIČU!

EU je jutros povukla svog ambasadora u Moskvi i naložila mu da se vrati u Brisel, a sve zbog afere Skripal. Međutim, Rusi se nisu mnogo potresli. Spremni su na sve, a imaju čak i svoj bankarski sistem

 Globalni naftni gigant Rosneft pripremio se za zatvaranje SVIFT usluga međubankarskih transfera gotovine, a u slučaju da Rusija bude isključena iz sistema u sklopu zapadnih sankcija.

Novi, samostalni sistem testiran je još u decembru, potvrdio je potpredsednik Gasprombanke Andrej Koroliov za agenciju TASS.

Ovaj sistem trebalo bi da bude ekvivalent SVIFT-u, a priča o potencijalnim zabranam pojavila se 2014. godine kada su EU i SAD predstavile prvi krug međunarodnih sankcija porotiv Moskve zbog navodnog učešća u ukrajinskoj krizi i ujedinjenja sa Krimom.

– To je svakako neprijatna stvar, pošto predstavlja kamen spoticanja za kompanije i banke i usporava posao. Biće neizbežno aktivirati neke starije tehnologije za prenos novca, inforamcija i kalkulacija. Međutim, kompanije su spremne na novi sistem pošto pretnje o izbacivanju iz SVIFT-a nisu od juče – rekao je ruski potpredsednik vlade Arrkadi Dvorkovič u februaru.

Rusija je spremna na sve, a dovoljno govore podaci da imaju sopstvene pretraživače za internet, društvene mreže za oglašavanje, tako da ne zavise ni od globalnog interneta.

Informer/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)