Home / Vijesti / Svijet / Obavezno morate provjeriti koje vaše podatke Facebook dijeli s drugima, pogledajte kako

Obavezno morate provjeriti koje vaše podatke Facebook dijeli s drugima, pogledajte kako

FACEBOOK trese najveća kriza dosad, nakon što su New York Times i Observer objavili da je kompanija Cambridge Analytica imala podatke čak 50 milijuna korisnika Facebooka te ih koristila za kampanju Donalda Trumpa na izborima 2016. godine.

Iako Facebook tvrdi da su Cambridge Analytica i njihovi suradnici kršili pravila u korištenju tih podataka, The Times piše da je oko 270.000 tih korisnika svojevoljno dalo svoje podatke kad su se prijavljivali na različite testove osobnosti na koje su naletjeli na Facebooku. Znate na koje mislimo, one tipa “čiji si holivudski dvojnik”, “kako bi izgledao/la da si suprotnog spola”, “kako ćeš izgledati kad ostariš”…

Programeri tih testova mogu tražiti da im ustupite vaš emotivni status, povijest obrazovanja, vaša religijska i politička uvjerenja te druge podatke, a na vama je hoćete li pristati na to. Primjerice, neki su nečitajući sitna slova sve svoje fotografije podijelili s TripAdvisorom.

S obzirom na sve što se sad piše o Facebooku, možda je pravo vrijeme da provjerite tko ima vaše podatke te da neke od njih uskratite.

Dopuštenja za aplikacije nećete naći u postavkama privatnosti, iako bi to bilo logično, već morate otići na Postavke aplikacije (Settings) kamo možete doći preko ovog linka.

Potom izaberite aplikacije u izborniku. Na stranici aplikacija vidjet ćete sve one na koje ste se prijavili pomoću Facebooka.

Na mobilnom uređaju dodirnite traku izbornika i odaberite Postavke> Postavke računa> Aplikacije> Prijavljeni s Facebookom.

Aplikacije koje ne želite koristiti uklonite klikom na mali “X” pored svake. Također možete ograničiti količinu informacija kojoj dajete svakoj klikom na “Edit” pored “X”-a. Pojedine informacije možete uskratiti tako da isključite kvačice pored njih.

Važno je napomenuti da to ne znači da su sa servera tih aplikacija izbrisani vaši podaci, jer su te aplikacije vjerojatno već pohranile podatke o vama te biste morali kontaktirati njihove programere da ih izbrišu.

I to možete napraviti na Facebooku, tako što ćete kliknuti na ime aplikacije, a potom izabrati Prijavi aplikaciju. Potom odaberite “Želim poslati poruku razvojnom programeru”. Tamo možete zatražiti da uklone sve informacije o vama koje su pohranili, no nema garancije da će to i učiniti.

U istom nizu možete vidjeti Pravila o privatnosti aplikacije koja će vas odvesti na web stranicu aplikacije. Tu ćete pronaći puno ravnih termina pa samo potražite gdje piše Facebook ili društvene mreže.

Još jedna stvar na koju biste trebali obratiti pozornost jest aplikacije koje upotrebljavaju drugi. Ovaj modul nalazi se ispod ikona aplikacija. Kliknite Edit kako biste provjerili koje vaše podatke vaši prijatelji dijele s aplikacijama koje oni koriste. Isključite sve opcije koje ne želite dijeliti. Naime, vaši prijatelji s aplikacijama mogu dijeliti vaša vjerska i politička uvjerenja, a da vi to ni ne znate.

Ako želite skinuti kopiju svih svojih podataka s Facebooka i to možete. Sve svoje podatke, uključujući i fotografije, videozapise, poruke možete skinuti ako odete na Postavke i u Općim postavkama korisničkog računa kliknete Preuzmite kopiju svojih podataka s Facebooka.

Facebookovi uvjeti korištenja mogu se s vremena na vrijeme mijenjati, što je bivši direktor Alex Stamos objavio na Twitteru i obrisao pa redovito provjeravajte što se promijenilo s aplikacijama koje koristite. Primjerice, aplikacija koju ste počeli koristiti prije 2014. godine mogla bi imati o vama gomilu podataka jer su u to vrijeme postavke privatnosti bile generičke i nije ih se moglo namještati.

 Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)