Home / Ličnosti / (VIDEO) DECENIJAMA SKRIVAN SNIMAK NAPADA ČETNIKA NA TITA I ČERČILA: Paradu po Londonu prekinula eksplozija!

(VIDEO) DECENIJAMA SKRIVAN SNIMAK NAPADA ČETNIKA NA TITA I ČERČILA: Paradu po Londonu prekinula eksplozija!

Neverovatni snimak prikazuje Tita prilikom posete Velikoj Britaniji 1953. godine. U jeku sukoba sa SSSR na njemu se vidi sastanak jugoslovenskog lidera sa Čerčilom, velike mere bezbednosti koje je britanska tajna služba preuzela kako bi zaštitila predsednika SFRJ, Tito kako govori engleski, ali i, scena sa ulica Londona, kada je neko iz okupljene svetine bacio bombu nedaleko od maršala i britanskog premijera

 Video-snimak Titove posete Londonu 1953, pune četiri decenije nije bio poznat javnosti. Tek kada je “British Pathe”, čuveni engleski filmski žurnal pre nekoliko godina na Jutjub kanal postavio najveći deo svoje arhive, na snimcima koji beleže sve najznačajnije događaje u istoriji XX veka, pronašao se i onaj koji svedoči o poseti jugoslovenskog maršala Velikoj Britaniji.

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekao ga je tadašnji premijer Britanije Vinston Čerčil. Bio je to prvi put da je maršal napustio zemlju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne.

Tito se kroz grad vozio u blindiranim kolima, a kuća u kojoj je bio smešten tokom svog boravka bila je tajna. 

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Neposredno posle prolaska pored Kraljeve garde neko iz okupljene mase na ulici Londona bacio je magnezijumsku tj. dimnu bombu u pravcu Tita i Čerčila.

JEDAN JE TITO! Maršalovo ime nosi više od 180 ulica u svetu!

Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u svoj blindirani automobil i odvezao se dalje. 

Informer.rs/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)