Home / Vijesti / Regija / U Jasenovcu najviši vodostaj Save u povijesti, mještani u strahu od urušavanja nasipa

U Jasenovcu najviši vodostaj Save u povijesti, mještani u strahu od urušavanja nasipa

HRVATSKA se i dalje bori s poplavama. Vodostaji brojnih rijeka i dalje su u porastu, pa se čini kako za sada mogu odahnuti jedino Karlovčani, jer je vodostaj Kupe polako počeo opadati. Ipak, s obzirom na nove padaline tek ćemo vidjeti kako će se situacija s vodostajima nastaviti razvijati,

Ipak, situacija je u potpunosti drugačija s vodostajima Kupe ili Save. Kupa je kod Farkašića dosegla vodostaj od 956 centimetara te je tamo proglašeno izvanredno stanje.

U Jasenovcu izmjeren najveći vodostaj u povijesti

Izvanredno stanje proglašeno je i na Savi kod Jasenovca, koja ne samo da prijeti Jasenovcu, nego je i dosegla najviši vodostaj ikad izmjeren. Dosadašnji rekord bio je iz 1970. godine kada je izmjeren vodostaj od 907 centimetara.

Sava kod Jasenovca je taj rekord oborila sinoć u 22 sata te je i od tada nastavila rasti.

Jutros u 8 sati je izmjeren vodostaj od 915 centimetara, a proglašeno je i izvanredno stanje. Sava raste i nizvodno od Jasenovca, ali još uvijek ne ugrožava mjesta na nizvodnom toku.

Kako je objavljeno sinoć, nakon sjednice kriznog stožera. Vrhunac vodenog vala na Savi kod Jasenovca očekuje se sutra. Vodostaj Save rast će, kako se očekuje, oko 1-2 centimetar po satu. Mještani pak strahuju kako bi se nasipi mogli urušiti jer su jako natopljeni vodom.

Kako javlja HRT, u 12 sati će se održati nova sjednica Kriznog stožera.

U Kosinjskoj dolini odsječeno 500 osoba

Jučer su u obrani od poplava bile angažirane i snage MORH-a. Tako je u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću u obrani od poplava sudjelovalo 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija, javili su iz MORH-a.

Osim Jasenovca, izvanredno stanje je i u Kosinjskoj dolini. Tamo je oko 500 osoba odsječeno od ostatka svijeta, a mještani i dalje strahuju od katastrofalnih poplava poput onih iz 2010. godine kada je poplavljeno 150 objekata.

Mještani su jučer javljali kako u Kosinjskoj dolini imaju problem sa zmijama koje su se probudile iz zimskog sna i šokirane vodom krenule ulaziti u kuće, a bilo je riječi i o borni s miševima.

Direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuraković, sinoć je za HRT izjavio kako će u Kosinjskoj dolini i dalje rasti vodostaj, ali kako tu nema pomoći jer je riječ o prirodnom fenomenu gdje je doticanje vode puno veće od količine koja putem Markovih ponora može poteći prema moru.

U Gorskom kotaru probleme stvara i snijeg

U Gorskom kotaru od sinoć pada snijeg koji stvara dodatne probleme u obrani od poplava.

Situacija je teška i u Trebežu, gdje su stanovnici proveli još jednu besanu noć.

Kako javlja HRT, djelatnici Elektrolike su treći dan na terenu te opskrbljuju benzinskim agregatima i gorivom mještane Kosinjske doline kojima su morali isključiti struju zbog poplave.

Do predvečerja je bez električne energije ostalo samo sedam kuća, uglavnom one iz kojih su se ljudi morali povući.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)