Home / Vijesti / Regija / VUČIĆ MUFTIJU POSTAVIO ZA AMBASADORA: “Muslimanima Srbije kolijevka je Srbija, a Srbima rođenim na Kosovu kolijevka je tamo”

VUČIĆ MUFTIJU POSTAVIO ZA AMBASADORA: “Muslimanima Srbije kolijevka je Srbija, a Srbima rođenim na Kosovu kolijevka je tamo”

Ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić, predao je akreditivno pismo kralju Selmanu bin Abdul Azizu, čime je i zvanično postao prvi ambasador Srbije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Mustafa Jusufspahić, muftija beogradski i vojni, ističe da Islamska zajednica Srbije i Muftijstvo beogradsko ni na koji način nisu učestvovali u predizbornoj kampanji za beogradske izbore. Ponovio je da je “muslimanima Srbije kolevka Srbija, a Srbima rođenim na Kosovu je, kaže, kolevka tamo”.

Islamska zajednica Srbije, ističe, nije dozvolila da džamije i molitveni prostori – mesdžidi budu pozornice ili govornice u svrhu promovisanja bilo koje političke partije.

Muftija beogradski i vojni Mustafa Jusufspahić “Strogo sam zabranio svojim imamima širom Beograda bilo kakvo kontaktiranje sa političkim strankama kao i ‘savetovanje’ za koga bi trebalo da se glasa”, rekao je muftija Mustafa Jusufspahić u intervjuu za Radio IZS Glas muslimana Srbije.

Primijetio je da su muslimani Beograda, međutim, dočekali da, kako je rekao, jedna politička partija u predizbornoj kampanji otvori vjerski molitveni prostor u centru Beograda.

“Čitao sam naslov na nekom portalu na kome stoji da je nakon stotinu godina u Beogradu konačno otvoren mesdžid i klanjan džuma namaz (velika molitva petkom). Naši vjernici znaju da smo u proteklih dvadeset godina organizovali vjerski život i otvorili 15 mesdžida širom Beograda, tako da su ovakvi naslovi, nažalost, bili samo dio predizborne kampanje u kojoj se, kako je poznato, ne biraju načini za postizanje cilja”, rekao je Mustafa Jusufspahić.

Najveća tuga je, kaže, što se cilj takvih političara nakon objavljenih rezultata mjeri ne procentima nego promilima osvojenih glasova i time se oslikava njihova podrška koju imaju među muslimanima Beograda.

“Takvi su prepoznati i kažnjeni te doživeli fijasko. Broj njihovih glasača je duplo manji i od glasačkih mjesta gde su imali svoje predstavnike, što će reći da ni svi njihovi ljudi nisu glasali za njih”, rekao je Jusufspahić.

IZS za jedinstvo muslimana

Kaže da Islamska zajednica Srbije želi jedinstvo muslimana, što u Srbiji nije slučaj.

Muslimani su, nažalost, kaže, rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani.

“Muslimani su postali dio političkog dogovora, masa za sagorevanje i energija kojom se ostvaruju nacionalni interesi. Ja to vidim kao zloupotrebu i rušenje osnovnih imperativa naše čiste vere o jedinstvu i zajedništvu”, naveo je muftija.

Često kada to kaže, primijetio je, biva ili pogrešno shvaćen ili zlonamjerno interpretiran tako što njegove riječi potpuno budu izvučene iz konteksta.

Nekome je, kaže, to potrebno, a on bi najradije da zašuti kako takvima ne bi dao povoda i prostora da ga razapinju.

Budući da je njegova izjava da Kosovo treba da ostane sastavni dio Srbije, odnosno da Srbija treba da ostane cjelovita, naišla na oštre reakcije nekih poglavara – muftija iz regiona, Mustafa Jusufspahić je, upitan da objasni kako je do toga došlo, rekao da je nedavno u jednom beogradskom mediju govorio o jedinstvu i problemima cijepanja muslimana od rascjepa Jugoslavije.

“Tu sam rekao da mi je kao muslimanu najmrže delo ono koje razdvaja porodicu, koje zavađa ljude. Meni kao muslimanu je veoma krivo što smo u jednoj zemlji imali šest miliona muslimana i što se ta zemlja razbila i otišla u dalja cepanja”, naveo je on.

Bog nas je, kazao je, dao da se na ovoj ili onoj zemlji rađamo određene vjere i nacije i to su kolevke svakoga od nas.

“Muslimanima Srbije je kolijevka Srbija, Srbima rođenima na Kosovu je kolijevka tamo. Niko od nas nije mogao birati gdje će se roditi. U tom smislu sam govorio i ne verujem da je to pogrešno. Mi moramo biti spona među ljudima. Zbližavati a ne ratovati. Deci svojoj u amanet mir ostaviti”, kazao je Mustafa Jusufspahić.

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)