Home / Vijesti / Svijet / Francuska zaposlenicima državnih željeznica ukida ugovore na neodređeno

Francuska zaposlenicima državnih željeznica ukida ugovore na neodređeno

U JENDOM od najriskantinijih poteza otkako je u svibnju prošle godine došao na vlast, Emmanuel Macron najavio je velike promjene u državnim željeznicama (SNCF) koje su opterećene ogromnim dugovima.

Kako je najavio premijer Edouard Philippe, jedan od prvih poteza bit će ukidanje stalnog radnog odnosa u toj državnoj tvrtki, a radnici i sindikati već su najavili masovne prosvjede i štrajkove. Ovaj potez označit će kraj prakse doživotnih ugovora koje su radnici imali još od nacionalizacije državne željeznice, odnosno od 1937. godine, piše Reuters. U državnim željeznicama trajne radne ugovore ima čak 260.000 radnika, a u mirovinu mogu ići kada navrše 50 godina.

SNFC je, kako piše Reuters, s godinama nagomilao dugove od čak 45 milijardi eura.

“Situacija je alarmantna. Vrijeme je da pokrenemo ovu reformu za koju francuski narod zna da je itekako potrebna”, kazao je prilikom predstavljanja mjera premijer Philippe. Najavio je i da će vlada ove mjere provesti dekretom i tako izbjeći glasanje u parlamentu ako se pojave pokušaji blokiranja tih reformi.

Sindikat državnih željeznica 1995. godine je predvodio opći štrajk koji je trajao puna tri tjedna i paralizirao promet u Francuskoj. Tadašnji je premijer bio prisiljen obustaviti svoju socijalnu reformu i podnio je ostavku.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)