Home / Vijesti / BiH / NOVE PRIJETNJE PREDSJEDNIKA RS-a: “Neću dozvoliti vježbe NATO-a i Oružanih snaga, DAJEM SAGLASNOST HRVATIMA ZA TREĆI ENTITET”!

NOVE PRIJETNJE PREDSJEDNIKA RS-a: “Neću dozvoliti vježbe NATO-a i Oružanih snaga, DAJEM SAGLASNOST HRVATIMA ZA TREĆI ENTITET”!

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na općim izborima u oktobru biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH

“Mi želimo da stvar vratimo na nivo Ustava i to nije privilegija, to je ozbiljan i težak posao koji tamo treba da se uradi”, istakao je za TV “Prvu” Dodik, koji je lider SNSD-a, i dodao da nije riječ o njegovoj želji, već o odgovornosti prema ljudima i RS-u.

On je najavio da će uvesti neke nove odnose u Predsjedništvo BiH i tražiti da se oni poštuju, kao i da se zalaže za demilitarizaciju BiH.

Navodeći da predstoji mnogo stvari koje se trebaju riješiti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da do toga neće doći ni za njegovog mandata. “BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja”, ponovio je Dodik.

Predsjednik Dodik je rekao da RS neće dozvoliti da se u Banjaluci održi vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, kao i da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da postoji vojska BiH, osim koji je nametnut, da bude ekspozitura NATO-a.

On je naglasio da nije problem održavanje vježbe sa NATO-om, već mogućnost korištenja u toj vježbi osiromašenog uranijuma.

“Učinićemo sve da se ta vježba ne održi u Banjaluci, a da li će se održati u Federaciji BiH, to je drugo pitanje”, rekao je Dodik i podsjetio da je u entitetskom parlamentu usvojena odluka o vojnoj neutralnosti.

Dodik je naglasio da je opozicija iz Republike Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, sudjelovala na pripremnim sastancima na kojima  se razgovaralo o održavanju te vježbe, te da su tražili da se daju garancije da se neće koristiti osiromašeni uranijum.

On je istakao da opozicija vodi “izdajničku misiju na nivou BiH”, da nema odgovornost prema ovom bh. entitetu i da “jača centralističku ulogu BiH”.

Dodik je ponovio da “Republika Srpska ima sve elemente državnosti – teritoriju, vlast, narod i da je kao takva garancija slobode srpskog naroda”.

On je rekao da nije upoznat sa time da je na sastanku Vučića i hrvatskog predsjedika Kolinde Grabar Kitarović bilo riječi o redefinisanju odnosa u BiH, ali je potpuno siguran da je Vučić na tom sastanku, ma koja bila tema, iznio srpske strateške interese. 

“Hrvati imaju problem jer su majorizovani u BiH. Evo ja im dajem saglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je sa istorijom, jer su se Hrvati ujedinili sa muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko”, istakao je Dodik.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)