Home / Vijesti / BiH / PRIPREMITE LOPATE, STIŽE NAJHLADNIJA SEDMICA OVE ZIME: U GLAVNOM GRADU I DO 40 CM SNIJEGA…

PRIPREMITE LOPATE, STIŽE NAJHLADNIJA SEDMICA OVE ZIME: U GLAVNOM GRADU I DO 40 CM SNIJEGA…

Iz DHMZ-a u Hrvatskoj su saopštili kako se prema prognostičarskim modelima radi o najsnažnijoj sedmici ove zime. Očekuje se kako će dva do tri dana padati dosta jak snijeg koji će početi već danas. Sutra se očekuje stvaranje snježnog pokrivača od pet do deset centimetara u većini krajeva, dok će snijeg biti jači u unutrašnjosti pri kraju dana.

Ipak, glavnina snijega očekuje se od srijede do petka. Snijeg će tada padati gotovo neprestano, s tek mjestimičnim prekidima.

U DHMZ-u tako primjerice u srijedu očekuju tijekom dana u unutrašnjosti 5 do 15 centimetara snijega, a u gorju i 30 centimetara. Isto se očekuje i u četvrtak na kopnu, a u gorju se očekuje opet od 20 do 30 centimetara snijega. U petak se pak u unutrašnjosti očekuje još 15 do 20 centimetara snijega, a u gorju do 30 centimetara.

S obzirom na to da će temperature biti niske i da će ostati niske nakon prestanka pada snijega, snijeg se neće topiti pa će se neko vrijeme zadržati na tlu.

U LICI I GORSKOM KOTARU OČEKUJE SE I DO METAR SNIJEGA

Očekuje se, dakle 20, ponegdje i 40 do 50 centimetara snijega u središnjim i istočnijim krajevima, dok se pak u Lici i Gorskom kotaru očekuje 50 do 90 pa i 100 centimetara snijega.

Posebno problematično vrijeme bit će u srijedu u Lici i Gorskom kotaru gdje se očekuje bura koja će stvarati snježne zapuhe.

Kako je kazao dežurni prognostičar DHMZ-a za “Index.hr”, ralice će čistiti ceste jer sve informacije od DHMZ-a imaju, ali se u ovakvim situacijama novi snježni pokrivač stvara i do pola sata nakon prolaska ralice. Bura se očekuje već danas, ali će sutra oslabiti, a pojačat će se ponovno od utorka navečer pa će u srijedu mjestimice puhati i orkanska bura.

U petak će se djelomice razvedriti što će dovesti do osjetnog pada temperature, koja će pasti i ispod -10 °C u jutarnjim satima, a dnevne će se zadržati između -3 i 0 °C. Snijeg će se stoga na tlu zadržati barem početkom sljedećeg tjedna.

Iz DHMZ-a poručuju kako je pred nama pravi zimski tjedan, kako po količini snijega koja će pasti tako i po temperaturama.

U ZAGREBU DO 40 CENTIMETARA SNIJEGA, NA SLJEMENU NOVIH 70 CENTIMETARA

Što se tiče glavnog grada, danas neće padati snijeg. No oborine se očekuju sutra krajem dana, kada se očekuje stvaranje snježnog pokrivača do 5 centimetara. U srijedu se očekuje 5 do 10 centimetara snijega koji će u četvrtak narasti do 15 centimetara snijega, a u petak se očekuje do 20 centimetara snijega. Sve skupa, ovisno o dijelu grada, Zagreb bi mogao imati od 15 do 40 centimetara snijega do petka.

Na Sljemenu se pak očekuje sigurno preko pola metra snijega. Podsjećamo da na Sljemenu već ima 78 centimetara snijega, a očekuje se barem još 60 do 70 centimetara do kraja petka.
Usporedbe radi, na mjernoj postaji Zagreb Maksimir na kojoj se visine snijega mjere od 1950. godine, najviše snijega, 67 centimetara, palo je 15. siječnja 2013. godine.

2014. godine palo je 26 centimetara, 2015. godine 20 centimetara, 2016. godine 23 centimetra, a 2017. godine bilo ga je 5 centimetara.

Na mjernoj postaji Puntijarka pak najviše snijega je palo sada već davne 1984. godine, kada ga je bilo 140 centimetara.

U godinama iza nas, 2014. godine ga je bilo 44 centimetra, 2015. godine 105 centimetara, 2016. godine 40 centimetara, a prošle godine je palo 37 centimetra.

Novi.ba/Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)