Home / Vijesti / BiH / Pala Vlada Tuzlanskog kantona

Pala Vlada Tuzlanskog kantona

TUZLA – Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici izglasala je nepovjerenje Vladi Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazi premijer Bego Gutić iz SDA.

Nakon pojedinačnog glasanja utvrđeno je da je za glasalo 20 poslanika, protiv je bilo 3, a suzdržanih 11 poslanika.

Ovakav potez uslijedio je nakon žestokih unutarstranačkih previranja u SDA koja su posljedica uvođenja Povjereništva u Kantonalni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu.

Današnja smjena tumači se kao reakcija bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA u TK Mirsada Kukića kojem je Predsjedništvo SDA na posljednjoj sjednici uvelo Povjereništvo.

Smjena Vlade Tuzlanskog kantona pokazala je da Mirsad Kukić još uvijek moć da kontroliše političke procese u ovom kantonu, a ne predsjednik SDA Bakir Izetbegović ili potpredsjednik SDA iz Tuzle Safet Softić.

Već mjesecima spekuliše se kako će Skupština Tuzlanskog kantona smijeniti premijera Begu Gutića koji je tokom prošle godine u nekoliko navrata optužio Kukića “da ga ruši”.

Gutić je danas zatražio od predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da u skladu sa ustavnim ovlaštenjima uputi Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti današnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Na drugoj strani, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić kazao je da je hitna sjednica kantonalnog organa zakonodavne vlasti sazvana u skladu sa zakonom i da Gutić ima pravo da traži pokretanje ocjene ustavnosti današnje sjednice.

(Klix.ba)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)