Home / Vijesti / BiH / Izbjeglice iz Sirije i Afganistana spavaju na ulicama Ilidže, pomažu im građani

Izbjeglice iz Sirije i Afganistana spavaju na ulicama Ilidže, pomažu im građani

Kako saznajemo na području Ilidže nalazi se veća grupa ljudi. Riječ je o porodicama u kojima ima i djece od 16 godina. Volonteri organizacije Pomozi.ba saznali su za njih sinoć i danas su im odnijeli hranu, odjeću, pokrivače i vreće za spavanje.

“Ne znamo kako su došli. Ima nekoliko grupa na Ilidži i u Semizovcu. Jedan čovjek u Semizovcu im je ustupio kuću. Donirali smo im hranu za sedam dana, ali ako se nastavi priliv izbjeglica morat ćemo ih zbrinuti”, rekao nam je Elvir Karalić iz Pomozi.ba.

Od drugih volontera koji već godinama pomažu izbjeglicama na području BiH saznajemo kako izbjeglica ima i na području Velike Kladuše, Bihaća, Trebinja, Zvronika, Bijeljine, Bratunca i drugih mjesta. U BiH dolaze jer preko Hrvatske i Mađarske ne mogu doći u EU.

“Na hrvatskim granicama su nasilni prema njima i dosta muškaraca je pretučeno. Zbog toga su promijenili put. Ostali su im Crna Gora, Albanija i BiH. Danas su zbrinuti. Neki su čak bili i bosi. Volonteri iz Pomozi.ba su ih obukli. Pomažu obični građani koji im daju hranu i tople napitke. Za sada su najpotrebniji hrana, obuća, muška garderoba za uzrast od 16 do 26 godina i slično”, kazao nam je jedan od volontera.

Uočeni su kako spavaju po ulicama, svjesni da u azilantskim centrima nema dovoljno mjesta. Među izbjeglicama ima i povrijeđenih jer su pješke došli do naše zemlje.

“Dvije grupe su boravile u džamijama u Velikoj Kladuši, ali im je sada zabranjeno da tu borave. Niko od vjerskih institucija nije otvorio vrata svojih ustanova, osim u Velikoj Kladuši. Građani im prilaze i izbjeglice kažu kako su naši ljudi divni. To su izbjeglice koje bježe od gladi i bijede, kao što smo nekada mi. Svašta su preživjeli i najmanje što možemo da uradimo jeste ono što smo željeli da nama neko uradi kada smo bili u takvoj situaciji, da im otvorimo vrata i srca i pomognemo”, kazao nam je jedan od volontera.

Izbjeglice su također kazale kako su oduševljene reakcijom policijskih službenika, jer do sada nisu doživjeli nikakve neugodnosti niti nasilje, od čega su strahovali.

Islamska zajednica BiH danas je i izdala saopćenje u kojem je upućem apel vlastima da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite.

“Islamska zajednica je od nadležnih državnih organa zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja, te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo. Islamska zajednica je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije. Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica nego posljednje”, stoji u saopćenju IZBiH.

Klix.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)