Home / Ličnosti / Tramp objavio da je došao kraj lutriji za zelene karte

Tramp objavio da je došao kraj lutriji za zelene karte

VAŠINGTON – Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je, kao i obično, na svom “Twitter” nalogu da je došlo vrijeme da bude ukinuta čuvena američka lutrija za dobijanje zelene karte.

“Lutrija za vize” održavana je već godinama u Americi i bila je nada za mnoge koji žele da se domognu “američkog sna” iz cijelog svijeta, zaobilazeći komplikovane pravne procedure za boravak u SAD.

– Vrijeme je da završimo lutriju za vize. Kongres mora da obezbijedi imigracioni sistem i zaštiti Ameriku – napisao je Tramp.

Američko Ministarstvo pravde, po hitnom postupku, uputilo je u petak prijedlog tog zakona u Kongres.

Američki predsjednik tu svoju namjeru saopštio je nekoliko puta i ona nije tajna. Uz nju, u paketu odluka koje bi Kongres trebalo da donese, je i ukidanje DACA programa za doseljenike i izgradnja zida koji bi trebalo da spriječi ulazak kriminalaca iz Meksika u SAD.

Američki Predstavnički dom usvojio je u petak ujutro prijedlog zakona o budžetu, čime je omogućen nastavak rada saveznih institucija.

Ovim će se omogućiti finansiranje federalnih organa do 23. marta i predviđa se povećanje limita ukupne potrošnje u naredne dvije godine.

Imajući u vidu da je budžet odobren prije početka radnog dana, većina Amerikanaca neće ni znati da je vlada bila blokirana.

Budžetom je predviđeno 300 milijardi dolara dodatnih sredstava za ovu i narednu fiskalnu godinu za vojne i nevojne programe, te za pomoć žrtvama elementarnih nepogoda i požara.

Republikanac Rand Pol iz Kentaktija satima je blokirao usvajanje budžeta, nezadovoljan ogromnim povećanjem potrošnje. On je tražio da se glasa o amandmanima kojima će biti određene stroge granice potrošnje.

Američki Senat usvojio je budžetski sporazum, ali je bilo prekasno da se spriječi blokada vlade, koja je već pokrenuta, što je korak nazad za Kongres koji kontrolišu republikanci.

Blokada ili prestanak rada vlade počela je u ponoć. Ovo je bio drugi put ove godine da američke državne službe zvanično prestaju sa radom, jer Kongres nije u roku izglasao novi budžet.

Blokada i u Ambasadi SAD u Srbiji

Tokom djelimične obustave rada vlade SAD internet prezentacija i nalozi na društvenim mrežama Ambasade SAD u Beogradu nisu bili ažurirani.

Vlada SAD je u fiskalnoj blokadi, piše na “Twitter” nalogu američke ambasade u Beogradu, koja će, kako se napominje, i dalje obavljati konzularne poslove. To uključuje, kako kažu, pružanje usluga državljanima SAD kao i izdttwavanje viza.

Ambasada SAD za sve ostale informacije uputila je javnost na sajt američke vlade.

Cafe

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)