Home / Vijesti / BiH / BRČANSKI LJEKARI APELUJU: VAKCINIŠITE DJECU PROTIV MALIH BOGINJA

BRČANSKI LJEKARI APELUJU: VAKCINIŠITE DJECU PROTIV MALIH BOGINJA

U susjednoj Republici Srbiji  i dalje traje epidemija malih boginja, a broj oboljelih se svakodnevno povećava. Tragom izjave tamošnjeg ministra zdravlja da do epidemije ne bi došlo “da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine  estradne umjetnike” odlučili smo  čuti stav i naših epidemiologa kada je u pitanju ova problematika.

Iako epidemija hara Srbijom situacija  u BiH, konkretno u Brčko distriktu, nije zabrinjavajuća, tvrde epidemiolozi.

“Upravo vlada epidemija  malih boginja ili morbila u susjednoj Srbiji ali kod nas nema. Ima sporadičnih slučajeva ali mi imamo dovoljne količine vakcine MMR, kombinovane vakcine” rekla je Mirjana Kuzmanović, šefica HES Brčko distrikta BiH.

Da bi djeca i osobe koje opravdano iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime MMR vakcinu bili zaštićeni, procenat vakcinisanih mora da premašuje 95 posto, upozoravaju epidemiolozi. Bebe su u ovoj situaciji  najugroženije, jer još ne mogu da prime MMR vakcinu, koja posljednjih mjeseci izaziva veliku polemiku među ljudima, ponajviše zbog različitih informacija na internetu kojima roditelji vjeruju, tvrde ljekari.

“Želim da poručim roditeljima da ne izbjegava vakcine, da ne nasjedaju na provokativne priče antivakcinalnih pokreta koji pričaju kako ova vakcina izaziva autizam kod djece” rekla je Kuzmanović.

Iako u Srbiji još od oktobra prošle godine vlada epidemija morbila, ona nije usamljen primjer porasta ovog zaraznog oboljenja. I u Njemačkoj je, na primjer, tokom 2017. godine utrostručen broj oboljelih u odnosu na godinu ranije. I tamo je, kao i na našim prostorima, razlog isti – veliki broj nevakcinisanih.

“Sva ova djeca koja su oboljela u Brčko distriktu nisu adekvatno vakcinisana,  ili su primili prvu dozu a drugu nisu. Vakcinisanje je potrebno. Svi smo mi isprimali vakcine, a MMR vakcina spada u obavezne vakcine i ne plaća se. Daje se u prvoj godini života i pred polazak u školu.”

Putovanje u Srbiju doktorica Kuzmanović je zbog epidemije morbila okarakterisala kao rizično. Ovo se odnosi na osobe koje nisu prebolovale morbile u dječijem uzrastu, jer ih mogu dobiti i u srednjem ili staračkom dobu.

Izvor: BDC televizija

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)