Home / Vijesti / BiH / Mogerini: Od BiH zavisi tempo približavanja EU

Mogerini: Od BiH zavisi tempo približavanja EU

SARAJEVO – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini za je izjavila kako vremenski termini za BiH u Strategiji proširenja uopšte nisu važni. Od naših političara, kazala je, zavisi kada će zemlja krupnijim koracima krenuti ka EU.

– Vrijeme ovdje nije ključno. Može biti kraće, ali i duže. Dajte mi odgovor na Upitnik sutra i za par mjeseci će biti mišljenje o kandidaturi. Stvari se mogu kretati zaista brzo. Dajte mi odgovore za godinu dana od danas i sve će ići sporije. Stvar je u tome kako se organizovati da se učini ono što je neophodno – kaže Mogerini.

Istakla je da ima razumijevanje za činjenicu da je u BiH izborna godina, ali napominje da građani BiH žele da proces približavanja EU bude nastavljen.

– Vjerujem da su ljudi u BiH, posebno mlada generacija, svjesni kada treba načiniti kompromise i staviti evropsku agendu iznad podjela – naglasila je Mogerini.

Ona je potvrdila da je potrebu za prevazilaženje podjela prenijela i tročlanom Predsjedništvu BiH, te potcrtala potrebu za iskazivanjem političke hrabrosti u tom procesu.

– Svaki put kada su to u protekle tri godine uradili imali su rezultate. Sada bi slično trebalo da urade i sa Izbornim zakonom. Sve je u rukama političkih lidera. To je za mene veoma važno pitanje. Mi možemo da pomognemo, podržimo. Imamo prisustvo na terenu. Snaga postizanja rješenja je u rukama Bosne i Hercegovine – istakla je Mogerini.

Cafe.ba

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)