Home / Vijesti / Svijet / Je li Sjeverna Koreja izvršila najveću pljačku kriptovaluta na svijetu?

Je li Sjeverna Koreja izvršila najveću pljačku kriptovaluta na svijetu?

SJEVERNOKOREJSKI hakeri mogli bi biti iza najveće dosad zabilježene pljačke kriptovaluta na svijetu. Naime, prošlog je mjeseca izvršen hakerski napad na jednu od najvećih japanskih burza kriptovaluta, Coincheck, iz koje je ukradeno čak 530 milijuna dolara vrijednosti.
Ukradeno je više od 520 milijuna “novčića” u kriptovaluti XEM iz digitalnih novčanika više od 260 tisuća korisnika Coinchecka. Istoimena tvrtka priznala je da nije koristila sve nužne mjere zaštite od cyber napada, zbog čega je obećala povrat novca oštećenim mušterijama iz vlastitih sredstava.
Japanske vlasti najavile su da će ispitati sigurnosne mjere svih kriptoburzi u toj zemlji kako bi se pronašli svi eventualni sigurnosni nedostaci koji su omogućili upad – ili koji bi omogućili isti takav u budućnosti.
Sjevernoj Koreji trebaju kriptovalute kako bi ih zamijenila za devize
Iako počinitelj još uvijek nije identificirani, južno korejska Nacionalna obavještajna služba izvijestila je parlamentarne zastupnike kako je moguće da je upravo Sjeverna Koreja iza pljačke te da je ta zemlja već u nekoliko navrata prošle godine izvršila cyber napade na burze kriptovaluta u Južnoj Koreji i ukrala na desetke milijuna dolara, prenosi Reuters.
Iako izvori navode za Reuters kako južnokorejska služba nije ponudila konkretne dokaze za svoju tvrdnju, Sjeverna Koreja, koja je ekonomski te politički izolirana, u svakom slučaju ima motiv za takvu pljačku. Analitičari smatraju da se ova odmetnuta zemlja, suočena s posljedicama međunarodnih sankcija koje je jednoglasno uvelo Vijeće sigurnosti UN-a zbog opetovanih testiranja nuklearnog oružja i balističkih interkontinentalnih projektila, pokušava domoći kriptovaluta kako bi ih zamijenila za prijeko potrebne devize.
Kriptovalute, koje korisnicima omogućuju anonimnost i koje su još uvijek slobodne od regulacija, mogu biti korisne za autoritarne režime poput Kim Jong-unovog kako bi zaobišli sankcije i dobili pristup stranim devizama i tržištima. “Sjeverna Koreja kontinuirano traži način da se domogne stranih deviza, a jedan način je da ukrade ili traži isplate u bitcoinu ili drugim kriptovalutama”, komentirala je Tara O iz Pacific Forum CSIS za Korea Times.
Hakeri sa Sjevera lani napali tri južnokorejske kriptoburze
Prema izvještaju cyber-sigurnosne tvrtke FireEye, sjevernokorejski hakeri napali su najmanje tri južnokorejske kriptoburze prošle godine s ciljem krađe virtualnih kriptovaluta. Kada je Youbit, burza smještena u Seulu, u prosincu prijavila bankrot nakon što je izgubila čak 17 % svoje imovine u cyber-napadu, istražitelji su također sumnjali na sjevernokorejske hakere.
Osim toga, Sjeverna Koreja optužena je da je u svibnju prošle godine organizirala globalni cyber-napad na tisuće privatnih i službenih računala pomoću zloglasnog ransomwarea WannaCry, koji kriptira podatke na zaraženim računalima i naplaćuje vlasnicima nekoliko stotina dolara kako bi ih ponovo dobili natrag. Pomoćnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za domovinsku sigurnost i antiterorizam, Thomas Bossert, u prosincu je službeno okrivio Pjongjang za napad. Sjevernokorejski napadi nekažnjeno se vrše već godinama, ali ta aktivnost je postala “nečuvena i bezobzirna” s WannaCry softwareom, upozorio je tada  Bossert, dodavši kako optužbu iznosi na temelju dokaza da su i UK i Microsoft došli do istog zaključka.
Napad na Coincheck najveća je krađa kriptovaluta na svijetu. Dosadašnji neslavni rekord držala je druga japanska burza Mt. Gox, koja je 2014. završila u bankrotu nakon što je izgubila oko 480 milijuna $ u pljački, javlja Quartz.
Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)