Home / Vijesti / Regija / TJEDNA PROGNOZA Vraća se zima, meteorolozi najavljuju snijeg u nizinama i jako zahlađenje

TJEDNA PROGNOZA Vraća se zima, meteorolozi najavljuju snijeg u nizinama i jako zahlađenje

SLJEDEĆIH će dana u kopnenom području biti iznadprosječno toplo, te većinom suho i stabilno, povremeno uz više oblaka, ponegdje i maglu, posebice u ponedjeljak. U srijedu u gorju može pasti malo kiše.

U četvrtak je velika vjerojatnost za znatnije naoblačenje s kišom, posebice prema kraju dana te u petak, kada bi uz zahladnjenje kiša ponegdje mogla prijeći u snijeg, posebice u gorju, javlja HRT.

Na Jadranu će početkom novoga tjedna najviše sunčana vremena i najtoplije biti na jugu, a na sjeveru treba računati na niske oblake, maglu i nižu temperaturu. Od srijede će oblačnije biti i na južnom dijelu, uz jugo koje će jačati, a povećavat će se i vjerojatnost za kišu, najprije na sjevernom dijelu, od četvrtka i na jugu. U petak vjerojatno bura i zahladnjenje.

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg se od petka očekuje u više gradova, među kojima su Zagreb, Čakovec, Bjelovar, Delnice, Gospić, Karlovac, Korivnica, Krapina, Križevci, Našice, Ogulin, Osijek, Požega, Slavonski Brod, Vukovar…

Prodor hladnog zraka

I servis Severe Weather Europe najavljuje prodor hladnog vremena krajem idućeg tjedna. “Prvi prodor moguć je u petak i subotu, dok drugi, još izraženiji, stiže nekoliko dana kasnije. Ako se ispune trenutne prognoze, doći će do razvoja puno hladnijeg vremena, sa snijegom i jakim vjetrovima”, napisali su na svom Facebooku.


Vakula najavio hladnu veljaču

I meteorolog HRT-a Zoran Vakula napisao je da je sve veća vjerojatnost da veljača neće nastaviti ne samo gotovo ekstremno toplim ritmom siječnja, pa ni onim umjerenijim od prošloga prosinca, nego da će mjestimice biti i hladnija od prosjeka.

“Sljedeći će dani dodatno povećati odstupanje od prosječne siječanjske temperature. Donedavno je djelovalo da će i veljača znatnije pridonijeti blagosti ove zime, ali… Dugoročne prognoze odstupanja od prosječne srednje mjesečne temperature zraka za veljaču rijetko su kada u posljednjih desetak godina bile tako postojane kao za ovogodišnju, i u tako relativno velikom iznosu, navodi Vakula i dodaje da su najnoviji kompjutorski izračuni za sljedeća 4 tjedna znatno promijenili “temperaturnu sliku” ovogodišnje veljače i to od veće, pa i relativno velike vjerojatnosti za srednju tjednu temperaturu zraka višu od prosječne, na suprotno – vjerojatnije hladnije tjedne…

Naravno, valja ponoviti, i naglasiti – riječ je o prognozama, i to dugoročnima, i promjene su moguće. Dapače. Ne smije se zaboraviti kako prognoze, osobito za više mjeseci i sezona unaprijed, nikada ne daju vjerojatnost od 100 % za ostvarenje neke pojave. Stoga se ponekad, pa i češće od samo “ponekad”, dogodi ostvarenje i u početku malo ili samo manje vjerojatnog razvoja vremena”, piše Vakula.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)