Home / Nekategorisano / Bihaćki ljekari se bore za život muškarca: U garaži aktivirao ekplozivnu napravu

Bihaćki ljekari se bore za život muškarca: U garaži aktivirao ekplozivnu napravu

Šezdesetdvogodišnji R. Z. iz Bihaća zadobio je teške i za život opasne povrede u eksploziji koja se jučer kasno popodne dogodila u garaži njegove porodične kuće u tom gradu, saznajemo iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Kako nam je kazala glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić, policija je o događaju obaviještena iz Doma zdravlja u Bihaću, gdje je nastradalom ukazana prva medicinska pomoć.

– On je usljed eksplozije nepoznate eksplozivne naprave zadobio povrede obje šake, grudnog koša, stomaka, vrata i lica, te je odmah upućen sanitetskim vozilom u Kantonalnu bolnicu Bihać – kazala nam je Galić.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici Odjela krim-policije Policijske stanice Bihać, koji su pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca obavili uviđaj.

– Utvrđeno je da je R. Z. u garaži porodične kuće, rukovao sa detonirajućim kapislama nepoznatog porijekla, usljed čega je došlo do eksplozije – kaže Galić.

Kako nezvanično saznajemo, nastradali 62-godišnjak je hitno operiran i amputirane su mu obje šake. On je smješten na Intenzivnoj njezi bihaćke bolnice i još je životno ugrožen, te je pod stalnim ljekarskim nadzorom.

Povodom ovog događaja, iz  Uprave policije MUP-a SBK upozorili su građane da posjedovanje minsko-eksplozivnih sredstava podliježe krivičnoj odgovornosti, a opasnost prilikom rukovanja ovakvim sredstvima može dovesti do teškog povređivanja i ugrožavanja kako vlastitog, tako i života drugih građana.

– Građani koji prilikom obilaska područja koja su bila okupirana ili na kojima su se vodile borbe u toku rata, primjete zaostala minsko eksplozivna sredstava, dužni su da obavijeste najbližu policijsku stanicu na broj 122, iste ne diraju već na prikladan način označe (vrećicom, tkaninom, bocom i sl.).

Također je važno naglasiti da građani ubojita sredstva ne donose lično u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policijsku stanicu te će stručni i osposobljeni policijski službenici kao i pripadnici civilne zaštite, dogovoreno mjesto i preuzeti minsko-eksplozivna sredstva – apelovali su iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

izvor/Faktor/Haber/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)