Home / EU / Kako je pobačaj reguliran u Njemačkoj?

Kako je pobačaj reguliran u Njemačkoj?

Prekid trudnoće – da ili ne? Pobačaj je jedna od najtežih odluka u životu neke žene. U načelu je abortus u Njemačkoj nezakonit i zabranjen. Ali u određenim okolnostima je legalan. Kako je to regulirano u Njemačkoj?Prekid trudnoće je legalno moguć ukoliko postoji opasnost po zdravlje trudnice. Pobačaj je legalan i ako je trudnoća posljedica kaznenog djela, npr. silovanja.

Čak i ako ne postoje te pretpostavke, pobačaj je moguće izvesti sasvim legalno – ali samo do 14. tjedna trudnoće. Nakon toga je abortus moguć samo ukoliko su ugroženi život, zdravlje ili psiha trudnice. U Njemačkoj je prekid trudnoće od 1993. protuzakonit, ali ga se u određenim okolnostima ne kažnjava.

Potvrda o sudjelovanju na besplatnom savjetovanju je preduvjet da se prođe bez kazne. Između razgovora s liječnikom i samog čina abortusa moraju proći najmanje tri dana. A doktor koji je izdao potvrdu ne smije izvesti pobačaj.

Ženama koje razmišljaju o abortusu u Njemačkoj pomaže i Katolička crkva. Ali indirektno, kaže Ludwig Ring-Eifel, glavni urednik Katoličke novinske agencije.

Zahvaljujući savjetovanjima, boljem informiranju mladih i dostupnosti kontracepcijskih sredstava, u Njemačkoj već godinama kontinuirano opada broj prekida trudnoće.izvor/defacto/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)