Home / Vijesti / BiH / 15 institucija BiH više nisu podstanari

15 institucija BiH više nisu podstanari

Vijeće ministara BiH juče je na sjednici prihvatilo odluku o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija BiH u Sarajevu, čiji je predlagač Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Ovom odlukom 15 institucija BiH koje su zakupljivale prostor dobit će trajni smještaj u zgradi Union banke d.d. Sarajevo u Dubrovačkoj 6, čijim preseljenjem će biti ostvarena nova budžetska ušteda od oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou. Kriteriji za odabir institucija bili su iznos zakupnine koju su plaćali, površina i vrsta zakupljenog prostora te ukupan broj zaposlenih. Ovim institucijama naloženo je da najkasnije do kraja januara ove godine presele u dodijeljene prostorije i u skladu s tim raskinu dosadašnje ugovore o zakupljivanju prostora. Istovremeno je donesena i Odluka o izmjenama Odluke o rasporedu kancelarijskog prostora u zgradi za smještaj institucija BiH u Ulici Đoke Mazalića broj 5 u Sarajevu, uz korekcije na sjednici.

U zgradi Union banke biće Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo pravde BiH, Služba za zajedničke poslove BiH, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Agencija za ravnopravnost spolova u BiH, Agencija za osiguranje u BiH, Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH, Ured za razmatranje žalbi BiH, Ured za veterinarstvo BiH, Konkurencijsko vijeće BiH, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH i Državna agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost.

Prema planu, prizemlje objekta B u kojem se trenutno nalazi šalter-sala Union banke ne dodjeljuje se nijednoj instituciji jer je za navedeni prostor potrebna adaptacija i pretvaranja u kancelarijski prostor. Prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH je da se u navedeni prostor nakon adaptacije smjesti dio Ministarstva vanjskih poslova, koji trenutno zakupljuje kancelarijski prostor površine 657 metara kvadratnih za 39 zaposlenika u zgradi Privredne banke u Alipašinoj ulici. Za navedenu adaptaciju neophodna su sredstva od 200.000 KM, koja bi uključivala izradu glavnog projekta adaptacije od oko 10.000 KM i građevinsko-zanatske i instalaterske radove od oko 190.000 KM. Za rukovodioce i njihove zamjenike bit će, kako je istaknuto u dokumentu, potrebno osigurati zasebne urede. Nadalje, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH trenutno zakupljuje 449 metara kvadratnih u objektu Doma sindikata za 44 zaposlenika. Ostatak uposlenika i sektori prelaze iz zgrade Predsjedništva BiH, te je zbog toga dodijeljen kancelarijski prostor veličine 926 metara kvadratnih, zbog iskazanih potreba Ministarstva.

Do sada se za zakup prostorija na mjesečnom nivou za Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdvajalo 7.308,89 KM za tri zaposlena, za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za 80 zaposlenih 9.879,32 KM, Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH 9.634,95 KM, Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH 10.065,24 KM, Agenciji za unapređenje stranih investicija za 24 zaposlena 14.414,69 KM, Konkurencijskom vijeću BiH 9.019,26 KM, Uredu za razmatranje žalbi BiH 8.747,67 KM, Ministarstvu pravde BiH 8.870,94 KM i Uredu koordinatora za reformu javnu uprave 10.833 KM za 40 zaposlenih.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je nakon sjednice da sada treba samo tehnički da se organizuje preseljenje tih institucija.

“Sve te institucije izlaze sad iz prostora koji je pod zakupom i time će se osloboditi značajna finansijska sredstva”, rekao je Mektić.

Dodao je da je Savjet ministara juče, između ostalog, usvojio i Strategiju nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH za period 2018 – 2023. godina i plan rada Službe za strance BiH za ovu godinu.

Smještaj u Union banci
Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministarstvo pravde BiH

Služba za zajedničke poslove BiH

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)

Agencija za ravnopravnost spolova u BiH

Agencija za osiguranje u BiH

Ured koordinatora za reformu javne uprave

Ured za razmatranje žalbi BiH

Ured za veterinarstvo

Konkurencijsko vijeće BiH

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH

Državna agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost

(Nezavisne)/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)