Home / Ličnosti / Astronaut John Young has died

Astronaut John Young has died

Američki astronaut John Young, koji je 1972. hodao po Mjesecu, a čak je prokrijumčario sendvič sa govedinom u orbitu. Tokom karijere koja ga je učinila jedinom osobom koja je letjela na tri NASA-ina svemirska programa, umro je u dobi od 87 godina, rekli su dužnosnici u subotu.

Young  koji je šest puta otišao u svemir, umro je u petak navečer u svom domu u Houstonu nakon komplikacija upale pluća, rekla je glasnogovornica Nacionalnog zrakoplovstva i svemirske administracije Allard Beutel u e-poruci.

Bivši američki mornarički  test pilot bio je deveta osoba koja je pješačila na Mjesecu, iskustva koje su podijelile još tri osobe nakon Younga. Naposljetku je postao jedan od najcjelovitijih astronauta u povijesti američkog svemirskog programa.

Dvaput je letio u svemir tijekom NASA-inog Gemini programa sredinom šezdesetih godina, dvaput na Apollo lunarnim misijama i dvaput na svemirskim shuttle-ima 1980-ih. On je bio jedina osoba koja je letjela na sve tri vrste programa.

“Stvorena karijera Astronauta John Younga obuhvatila je tri generacije svemirskih letjelica. Mi ćemo stajati na svojim ramenima dok gledamo prema sljedećoj ljudskoj granici “, rekao je u priopćenju administrator NASA-e Robert Lightfoot.

Young, opisan u NASA izvještaju kao “naš najiskusniji astronaut”, u mirovini je od 2004. godine nakon 42 godine rada u američkoj svemirskoj agenciji.

Misija Apollo 16 u travnju 1972., njegov četvrti let u svemiru, odvela je Younga na mjesečevu površinu.

Kao zapovjednik misije, on i član posade Charles Karad istraživali su mjesec , prikupivši 90 kilograma uzoraka stijena i tla i vozeći više od 26 kilometara u lunarnom roveru na mjesta poput Spook Cratera.

Pozivajući se na mjesečevu eksploataciju, Young je za Houston Chronicle 2004. rekao: “Jedna šestina gravitacije na površini Mjeseca je nešto divno. Nije kao kod nulte gravitacije,  možete ispustiti olovku u nultu težinu i tražiti je tri dana. U jednoj šestini gravitacije, samo pogledaj dolje i tamo je. ”
Young je prvi put bio u svemiru  1965. godine s misijom Gemini 3 koja ga je uzela s astronautom Gusom Grissomom u Zemljinu orbitu u prvoj američkoj svemirskoj misiji za dvije osobe.

U toj misiji Young  je izvukao sendvič što NASA srećom nije otkrila , ali je svakako zadovoljan  Grissom, koji je pojeo sendvič prokrijumčaren u svemir.

Astronaut Wally Schirra, koji nije letio u misiji, kupio je sendvič od govedine na raževom  kruhu iz delikatese u Cocoa Beachu u Floridi i zamolio ga da  da Grissomu u svemiru. Tijekom leta, dok su razgovarali o hrani za misiju, Young je Grissomu predao sendvič.

Zapovjednik John Young (L) i pilot Robert Crippen poziraju s modelom Space Shuttle Columbia u Johnson Space Centeru u Houstonu, 7. svibnja 1979. Mladi i Crippen letjeli su u prvoj orbitalnoj misiji NASA-inog  shuttle programa na Columbiji.

xGNBSL3
NASA je kasnije zaprijetila Youngu , što je izazvalo kritike zastupnika i medija, ali njegova karijera nije trpjela.

Njegova misija Apollo 10 od svibnja 1969. služila je kao proba  za povijesnu misiju Apollo 11 dva mjeseca kasnije u kojoj je Neil Armstrong postao prva osoba koja je hodala po Mjesecu. YOUNG i njegova posada provjerili su svaki aspekt ove  misije, osim stvarnog slijetanja na Mjesec.

Young- peta misija bio je zapovjednik inauguralnog leta prve NASA-ine svemirske letjelice, Columbia 1981. godine. Prvi je čovjek koji je 1983. godine letio šest svemirskih misija kada je zapovjedao  Columbijom na prvom Spacelab treku, a posada je obavljala više od 70 znanstvenih eksperimenata.

Posloje toga više nije otišao u svemir. Young je trebao zapovijedati letom iz 1986. koji je otkazan nakon eksplozije shuttle Challenger na početku godine.

Young je rođen 24. rujna 1930. u San Franciscu i odrastao u Orlandu, Florida. Nakon stjecanja diploma iz aeronautičkog inženjeringa na Tehničkom institutu Gruzije 1952. godine, ušao je u mornaricu i diplomirao na testnoj pilotskoj školi. NASA ga je izabrala 1962. godine za program astronauta.

WorldNewsExplorer.org

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)