Home / Najave / PREDZNAK VELIKIH ZEMLJOTRESA I POPLAVA? VEČERAS SPEKTAKULARNA POJAVA NA NEBU…

PREDZNAK VELIKIH ZEMLJOTRESA I POPLAVA? VEČERAS SPEKTAKULARNA POJAVA NA NEBU…

Već na samom početku nove godine dolazi nam “Supermjesec” (ili, kako ga neki zvou “vučji mjesec”) a to je fenomen kada Mjesec izgleda 14% veće i 30% sjajnije nego inače. Radi se naime o kombinaciji punog Mjeseca i blizine Mjeseca Zemlji. Mjesec od Zemlje tada mora biti udaljen najviše 360.493 kilometara.

NASA je objavila da bi prvi ‘Supermjesec’ u 2018. godini nebo trebao ukrasiti već prvog januara, a drugi nekoliko sedmica kasnije – 31. januara, javlja CNN. On se, inače, obično pojavljuje na svakih 13 mjeseci. Ipak, rijetkost je da bude prvog dana nove kalendarske godine…

Veliki su to događaji za sve zaljubljenike u astronomiju. U regiji bimo u tom fenomenu trebali moći uživati 2. januara, tačno u 3.24 h, naravno, ukoliko nas posluži vrijeme tj. vedro nebo bez oblaka.

U slučaju ‘Supermjeseca’ koji se treba dogoditi krajem januara, on se naziva i ‘plavim Mjesecom’ što je neslužbeno ime za drugi ‘Supermjesec’ u mjesec dana. Tako nešto u prosjeku se događa svake dvije i pol godine. Da bi ovaj fenomen bio još interesantniji, taj bi ‘Supermjesec’ trebao biti popraćen i potpunim pomračenjem Mjeseca, pišu 24 sata.

Inače, nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između ‘Supermjeseca’ i velikih zemljotresa. Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe – kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. godine – uzročno povezane sa 1-2 sedmičnim periodom oko ‘Supermjeseca’.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio na Novom Zelandu 14. novembra 2016. poklopio se sa ‘Supermjesecom’.

DV/POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)