Home / Vijesti / Svijet / Predaja SAD-a u Siriji, vojske se kreću ka Izraelu

Predaja SAD-a u Siriji, vojske se kreću ka Izraelu

U moru arogantnih naslova zapadnih medija o ratu u Siriji, nekoliko njih se ističe. Jedan od takvih je i naslov članka objavljenog od strane američkog magazina New Yorker koji glasi “Trump da ostavi Assada na vlasti do 2021, Putin proglasio pobjedu u Siriji“.

– Trumpova administracija je spremna prihvatiti da predsjednik Bashar al-Assad nastavi vladavinu u Siriji do sljedećih predsjedničkih izbora u Siriji koji se trebaju održati 2021. godine, kazali su američki i evropski zvaničnici. Ove odluke su zaokret u odnosu na ranije najave američke administracije da Assad mora odstupiti kao dio mirovnog procesa…Trumpova administracija je kazala da i dalje želi politički proces koji će osigurati Assadov odlazak, ali je odlučila da to odgodi do narednih izbora u Siriji 2021. godine. Međutim, službeni Washington se brine da bi Assad mogao pobijediti na tim izborima što bi značilo da bi i dalje ostao na vlasti – pisao je New Yorker.

Ono što je nevjerovatno u ovom članku jeste da se tvrdi da će SAD dopustiti Assadu ostanak na vlasti iako ne postoji jednostavno ništa što SAD mogu učiniti da ga skinu s vlasti izuzev da se odluče za puni frontalni napad na Siriju. Pokušali su sve ostalo i izgubili. Tokom 2012. su pokušali ubiti Assada, ali on se nije pojavio na sastanku koji je zakazala CIA u zgradi koja je eksplodirala. Poslali su 100.000 terorista iz čitavog svijeta u Siriju sa desecima hiljada tona oružja i municije. Globalna anti-sirijska propaganda je bila žestoka i pokušano je da se izgradi politička opozicija Assadu uz stotine miliona dolara pomoći. U konačnici su poslali i svoje avione te specijalne snage u Siriju ali opet bez uspjeha jer su poraženi na svim frontovima.

Odluka SAD-a o Assadu rezultat je ograničenih opcija koje ima te vojne realnosti na terenu. Sirijski saveznici poput Rusije, Irana i Hezbollaha su podržali sirijski režim dok su grupe koje je podržao SAD bile podijeljene i sukobile su se međusobno. Diplomatski je Washington marginaliziran od strane Rusije, Irana i Turske koje sada dominiraju mirovnim procesom.

Američki autor Robin Wright je u članku u New York Timesu predstavio izraelski san podjele Bliskog istoka.

To je ustvari bila prerada “Mape krvi“ koju je 2006. izradio neokonzervativac Ralph Peters. Ta mapa je ustvari bila bazirana na mapi “Novi Bliski istok“ Bernharda Lewisa i objavljena je u Foreign Affairsu. Ove mape su bačene u smeće kada je SAD morao napustiti Irak, a isto tako će završiti i mapa koju je priredio Wright.

Ovaj autor je dobro uvezan u Washingtonu. Ona je dio raznih institucija poput Američkog instituta za mir (koji planira rat), Wilson centra, Brookings instituta i Carnegie fondacije. Činjenica da je odustala od svoje mape pokazuje stav većine u navedenim institucijama.

Međutim pitanje je i da li je vojna hunta u Bijeloj kući na istom fonu. Ona bi radije nastavila sanjati o podjeli Sirije i Iraka.

Poručnik John Thomas, glasnogovornik Američke centralne vojne komande, kazao je da će međunarodna koalicija ostati u Siriji da podrži arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) do okončanja pregovora u Ženevi. Dodao je i da će američke snage nastaviti borbu protiv terorista bliskih Al-Kaidi uključujući i al-Nusra Front.

O ovome SAD može samo sanjati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je nedavno Siriju. Proglasio je pobjedu i najavio povlačenje dijela ruskih trupa kući. Ali naglasio je svima, Amerikancima, Turcima, Saudijcima i Izraelcima, da će se ruske trupe brzo vratiti ako pokušaju da rasplamsaju rat.

– Ako teroristi podignu glavu, udarit ćemo ih jako kako do sada nisu iskusili – kazao je Putin u obraćanju ruskim vojnicima.

Drugi član prosirijske grupe, libanska grupa Hezbollah, se sada fokusira na Izrael. Trumpovo ilegalno priznanje Jerusalema za glavni grad Izraela je samo dalo novi podstrek opoziciji.

Lider Hezbollaha Nasrallah pozvao je osovinu otpora, odnosno sirijske i iranske saveznike, da posvete sve svoje resurse Palestincima.

– Pozivam sve grupe otpora da se ujedine i da se stvori zajednička strategija i plan da se suočimo sa ovom opašnošću – kazao je.

Izrael stoji iza plana da se uništi Sirija i Irak. U tome nije uspio i osveta će biti strašna. Hezbollah je bolje naoružan i obučen nego ikada. Iskusne iračke i iranske trupe su također spremne. Sirijska vojska je bolje obučena i opremljena nego prije rata. Lider iračkog pokreta otpora Qais Al Khazali nedavno je posjetio južni Liban i osmatrao granicusa Izraelom. Istraživao je buduću crtu bojišnice.

Izraelova nova velika alijansa sa Saudijskom Arabijom neće biti od pomoći. Saudijski prijestolonasljednik Mohammad Bin Salman u nesigurnoj je poziciji i dobri odnosi Saudijaca sa Trumpom su narušeni dešavanjima oko statusa Jerusalema.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pod pritiskom je na domaćem terenu. Suočen je sa optužbama za korupciju i njegovo vrijeme na poziciji moći je dovedeno u pitanje.

Ko će ga zamijeniti? Šta je novi plan koji cionisti smišljaju da bi reagirali na za njih izuzetno izazovnu situaciju.

(ePogledi;Poslovnidnevnik.ba)

POTPIS

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)